Evenimentul Zilei > Actualitate > Fără Brâncuși, de Ziua Brâncuși! Românii nu vor admira „Cumințenia Pământului”. Fofilarea Ministerului Culturii
Fără Brâncuși, de Ziua Brâncuși! Românii nu vor admira „Cumințenia Pământului”. Fofilarea Ministerului Culturii

Fără Brâncuși, de Ziua Brâncuși! Românii nu vor admira „Cumințenia Pământului”. Fofilarea Ministerului Culturii

De Ziua Brâncuși, opera de artă „Cumințenia Pământului” nu va putea fi admirată de publicul român.

Opera va sta departe de ochii publicului, pentru că Ministerul Culturii „a plătit, din sponsorizări, aproximativ 40.000 de euro pentru o proiecție pe clădirea MNAR, dar nu a plătit 2000 de euro pentru a expune sculptura lui Brâncuși”, anunță culturadeduba.ro

Potrivit avocatului proprietarilor Cumințeniei, Bogdan Grabowski, instituția sau muzeul care organizează expunerea statuii este obligat să plătească o asigurare, lucru pe care Ministerul Culturii nu l-a făcut.

„Oriunde ar fi expusă, organizatorul trebui să plătească asigurarea, întrucât își asumă obligația de a o păstra în integralitate și de a nu fi furată. Și atunci, în situația în care, Doamne ferește, s-ar întâmpla așa ceva, pentru a nu răspunde cel care o expune, se asigură lucrarea, ca să fie absolvit de o responsabilitate materială, riscurile fiind preluate de asigurator”, anună culturadeduba.ro.

În 2019, Ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, declara că a avut o discuție cu proprietarii sculpturii „Cumințenia Pământului” și că așteaptă o ofertă scrisă din partea acestora:

„Analizăm prețul cerut și pe urmă vom lua o decizie. Deocamdată nu am primit nicio ofertă scrisă și nu vreau să ne hazardăm în alte afirmații”.

Acum, în contextul în care „Cumințenia pământului” face parte deja de șase ani din tezaurul național, iar Ministerul Culturii are dreptul de preemțiune, niciun ministru nu și-a asumat nici cumpărarea ei, nici refuzul de a o achiziționa, mai relateaza culturadeduba.ro.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: