Val de scumpiri la nivel mondial. Uleiul, în top

Ulei. Sursa foto: Dreamstime.com

Indicele prețurilor alimentelor la nivel mondial a crescut, în noiembrie, la cel mai înalt nivel din aprilie 2023.  Acesta este rezultatul creșterii prețurilor la uleiul vegetal, conform datelor publicate vineri.

Prețul la ulei a atins un maxim al ultimelor 19 luni

Indicele prețurilor, compilat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru a urmări cele mai tranzacționate mărfuri alimentare la nivel global, a crescut la 127,5 puncte luna trecută, de la 126,9 puncte revizuite în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni și cu 5,7% mai mult decât acum un an.

Indicele la uleiurile vegetale a crescut cu 7,5% față de nivelurile înregistrate cu o lună în urmă și cu 32% față de cele înregistrate cu un an în urmă, fiind determinat de îngrijorările legate de o producție de ulei de palmier mai mică decât cea așteptată din cauza precipitațiilor excesive din Asia de Sud-Est.

Prețul uleiului de soia a crescut din cauza cererii globale mai mari de importuri. Au crescut prețurile și la uleiul de rapiță și uleiul de floarea-soarelui.

FAO: Prețul cerealelor a scăzut

Prețurile cerealelor au scăzut cu 2,7% față de octombrie datorită prețurilor mai slabe ale grâului și orezului, în timp ce zahărul a scăzut cu 2,4% față de octombrie, pentru că India și Thailanda au început să zdrobească și îngrijorările legate de perspectivele recoltelor din Brazilia s-au atenuat.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Într-un raport separat, FAO a revizuit prognoza pentru producția globală de cereale în 2024 de la 2,848 miliarde de tone metrice la 2,841 miliarde, o scădere de 0,6% față de anul trecut, dar încă cea de-a doua cea mai mare producție înregistrată.

FAO: Consumul de cereale în creștere

Utilizarea cerealelor la nivel mondial, între timp, este preconizată să crească cu 0,6% până la 2,859 miliarde de tone în 2024/25 datorită consumului care este în creștere, conform Reuters.

Ca urmare, FAO se așteaptă ca raportul stocurilor de cereale la utilizare să scadă la 30,1% la încheierea sezonului 2025, de la 30,8% anterior, dar încă indicând un „nivel confortabil al ofertei globale”.