Fantomele, ultima armă în lupta cu molima din China. Fenomenul Kepuh
- Daniel Magureanu
- 13 aprilie 2020, 15:18
O strategie inedită este aplicată în satul Kepuh din Indonezia în tentativa de a-i face pe oameni să rămână izolaţi în plină pandemie de coronavirus.
Conform Reuters, la înaintare a fost scoasă o veche superstiţie locală care are în centru nişte fantome, celebrele „pocong” (n.r. – fantome învelite).
Doi tineri voluntari, Deri Setyawan (25 ani) şi Septian Febriyanto (26 ani), au fost fotografiaţi cum stau pe o bancă şi joacă rolul fantomelor care ar trebui să-i sperie sufiecient de mult pe săteni.
Totuşi, planul acesta nu funcţionează atât de bine în satul din provincia Java Centrală. În prima lună de la „introducerea” nălucilor, oamenii nu s-au speriat, ci din contră.
Au existat numeroase cazuri în care actorii au fost mituiţi pentru a-i lăsa pe curioşi să se apropie şi să-i analizeze rapid.
„Am vrut să fim diferiţi şi să creăm un efect de descurajare pentru că pocong sunt sinistre şi înfricoşătoare”, a declarat liderul grupului de tineri din sat, Anjar Pancaningtyas.
Eforturile celor menţionaţi au fost coordonate cu ajutorul şi implicarea forţelor de ordine în tentativa de a promova distanţarea socială.
În folcorul indonezian, pocong reprezintă sufletele prinse ale morţilor.
Preşdintele indonezian Joko Widodo a rezistat tentaţiei de a bloca ţara în carantină, dar a recomandat distanţarea socială şi respectarea măsurilor de igienă.
În Asia, Indonezia are cea mai ridicată rată de decese cauzate de Covid-19 după cea din China.
„Sătenii încă nu au cunoştinţe despre cum pot încetini răspândirea Covid-19. Ei vor să trăiască normal, ca înainte, aşa că este foarte dificil să urmeze instrucţiunile autorităţilor”, a declarat căpetenia satului, Priyadi.
În Indonezia sunt 4.241 cazuri de confirmate şi 373 morţi provocate de Covid-19.
Cercetătorii Universităţii Indonezia estimează că ar putea fi 140.000 morţi şi 1,5 milioane cazuri până în luna mai.