Republica Moldova. Peste 11 400 de familii cu copii cu dizabilități vor primi o plată unică în valoare de 3 300 de lei (circa 165 de euro). Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a anunțat un nou pachet de suport. Acesta a fost elaborat cu susținerea Programului Alimentar Mondial.
Plata unică va fi oferită din oficiu
Potrivit MMPS, 11 415 copii cu dizabilități severe, accentuate și medii vor putea beneficia de ajutor începând cu 10 decembrie. Plata unică va fi oferită din oficiu. Acest lucru înseamnă că părinții nu vor trebui să meargă la Casa Națională pentru Asigurări Sociale (CNAS) să depună vreo cerere sau să prezinte documente justificative.
„Știu că de multe ori părinții copiilor cu dizabilități se simt pe cont propriu. Venim cu acest nou pachet de suport pentru a fi mai aproape de toate familiile cu copii cu dizabilități din Republica Moldova și vom continua să oferim toată susținerea noastră”, a subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Plata va fi disponibilă la oficiile poștale din toată țara
Pentru a beneficia de plata unică, părintele sau reprezentantul legal al copilului, care primește alocația socială stabilită și achitată de CNAS, va prezenta buletinul de identitate la oficiul poștal. Pe lângă aceasta, toate familiile beneficiare vor primi notificări din partea Guvernului, prin care vor fi informați despre metoda de colectare a plății și unde se pot adresa.
În decembrie 2023, familiile cu copii cu dizabilități, de asemenea, au beneficiat de o plată unică din partea Guvernului Republicii Moldova și a partenerilor de dezvoltare.
Acțiuni destinate persoanelor cu dizabilități
De asemenea, MMPS a specificat că odată cu demararea reformei în sistemul de asistență socială – RESTART, a fost îmbunătățită considerabil calitatea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, potrivit autorităților, a crescut accesibilitatea la servicii în toate localitățile țării.
„În doar nouă luni, am adus serviciul „Echipa mobilă” în toate raioanele. Anterior, acestea existau doar în 15 raioane din țară. Totodată, au fost angajați 150 de specialiști noi în protecția drepturilor copilului. În prezent, se lucrează la îmbunătățirea sistemului informațional pentru managementul de caz. De-a lungul anului, asistenții sociali, asistenții sociali comunitari, specialiștii în protecția drepturilor copiilor și specialiștii în protecția persoanelor cu dizabilități au trecut un șir de instruiri. Acestea au scopul de a consolida capacitățile specialiștilor și pentru a putea fortifica impactul muncii acestora în comunitățile sale. Continuăm să susținem asistenții personali, care îngrijesc de persoanele cu dizabilități severe”, a precizat MMPS.
Reforma „Restart” și-a propus să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială. Aceasta urmează să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate. Potrivit autorităților, asistența socială trebuie uniformizată pe tot teritoriul Republici Moldova, astfel încât să existe servicii calitative și suficiente în toate raioanele și pentru toate categoriile de beneficiari din rândul populației vulnerabile, în special pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.