Evenimentul Zilei > Politica > Familia liberală Gorghiu-Isar, cu un ochi la botez și cu unul la BNR
Familia liberală Gorghiu-Isar, cu un ochi la botez și cu unul la BNR

Familia liberală Gorghiu-Isar, cu un ochi la botez și cu unul la BNR

În casa doamnei co-președinte a PNL se pregătește un botez fastuos. Orice eveniment monden poate folosi și soțului, care visează la funcții mari în sistemul bancar

Se anunţă un weekend de-a dreptul incendiar pentru liberalii de pretutindeni. Motivul? Alina Gorghiu şi Lucian Isar şi-au invitat apropiaţii şi subalternii la petrecerea de botez a fiului lor, Noah. Serbarea e organizată cu surle şi trâmbiţe în somptuosul Palat Ştirbey.

E lesne de înţeles că, la chef, partidul Brătienilor va fi reprezentat la cel mai înalt nivel, deşi unii liberali – mai marginali, sau căzuţi în dizgraţia actualei conduceri (fapt care i-a costat eradicarea de pe listele parlamentare) – nu au fost invitaţi la Palat.

Iohannis nu vine

De fapt, Gorghiu şi-a cerut scuze celor care n-au primit un „bilet de intrare”, explicând că locaţia aleasă nu este chiar atât de încăpătoare, încât să-i poată găzdui pe toţi colegii. Totodată, co-preşedintele PNL a precizat că doreşte ca evenimentul să nu atragă reprezentanţi ai presei şi a specificat că preşedintele Klaus Iohannis nu va participa la serbare.Mesaj pentru presă: „Să nu staţi la uşă, la Palatul Ştirbey!”

În acelaşi context, Gorghiu (care doreşte ca voioşia liberală să rămână departe de orice ochi indiscret) nu a pierdut ocazia să-i pună la punct pe reprezentanţii mass-media, cărora le-a transmis, zâmbitoare, că nu e cazul să se îngrămădească la porţile Palatului Ştirbey. „Domnul preşedinte nu va veni la acest eveniment. Tocmai de aceea nici nu cred că trebuie să staţi la uşă la Palatul Ştirbey. Nu va veni, nu vă fac surprize!”, a insistat Gorghiu.

Alina Gorghiu, plusuri şi minusuri

Ultimul an a adus schimbări majore în viaţa personală a Alinei Gorghiu, dar şi multe dezamăgiri politice. Concret, cu ea „la butoane”, PNL a „reuşit” o înfrângere zdrobitoare la Bucureşti, liberalii nereuşind să câştige nici măcar o primărie sectorială, în timp ce Cătălin Predoiu s-a situat doar pe locul al treilea în cursa pentru Primăria Capitalei. Nemulţumirile interne – girate de vendetele dintre liberali şi foştii pedelişti, dar şi de rezultatele electorale sub aşteptări – au crescut, sub preşedinţia Alinei Gorghiu. Totuşi, tecuceanca se bucură în continuare de susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis, fapt pentru care (laolaltă cu Vasile Blaga) a reuşit să înăbuşe vocile disidenţilor care solicitau convocarea unui Congres şi alegerea unei noi formule de conducere.

Isar dă din aripi să prindă un loc la BNR

Dovadă că nu iese fum fără foc, şi că Isar vizează fotoliul de viceguvernator al BNR lăsat vacant de Bogdan Olteanu (aflat acum în arest la domiciliu), economistul s-a contrat marţi seară cu Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, într- o emisiune televizată. Neînţelegerile au izbucnit în momentul în care Isar a susţinut că guvernatorul Mugur Isărescu a dispus, în 2006, ca România să nu mai primească dobândă pe aurul deţinut în străinătate.

Aurul României stârneşte controverse

„De la bun început, lumea trebuie să știe că nu se pot arunca întrebări. Pentru că există un articol în statutul BNR în care scrie că guvernatorul BNR are imunitate civilă și penală, dacă dovedește bună-credință. Da, Polonia și Bulgaria dețin aur la Londra. Ambele țări primesc dobândă pe aurul deținut la Londra. (…) În 2006, avem o decizie a unui comitet condus de Isărescu, prin care România nu mai primește dobândă pe această deținere. Plătește doar taxele de custodie. Dobânda pe care putea să o primească BNR este de 1,04% pe an. La 60 de tone de aur, înseamnă mai mult de 2,5 miliarde de dolari, deci cam vreo 26 de milioane de dolari dobândă pe an. Și aici vorbim de o perioadă de 10 ani”, a spus Isar.

Explicaţiile lui Mugur Isărescu

La sfârşitul lunii august, guvernatorul BNR a explicat că rezerva internaţională (aurul şi cele 32 de miliarde de euro) este ţinută în afara ţării pentru că, de exemplu, astfel se poate verifica existenţa acesteia în orice clipă pe plan international. „De ce ţine BNR aurul la Londra? Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezervă internaţională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de-aia se numeşte rezervă internaţională. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea”, a declarat Isărescu. În 2010, un grup de 20 de persoane, șefi de publicații au fost invitați de Isărescu să vadă cu ochii lor cele 100 de tone de aur din subsolurile BNR.

Cel mai bine păzit amor din politica românească

Vă reamintim că Alina Gorghiu a născut în luna mai, cu trei săptămâni înainte de termen, la o clinică privată din Bucureşti. Şefa liberalilor a anunţat că aşteaptă un copil încă din cursul lunii februarie, la foarte scurt timp după ce s-a căsătorit cu economistul Lucian Isar, fostul ministru delegat pentru relaţia cu mediul de afaceri (în guvernul Ponta). Ulterior, Alina Gorghiu avea să dezvăluie că relaţia cu Isar s-a derulat în ultimii trei ani, încă din perioada în care economistul activa în cadrul Executivului, dar că amândoi au luat hotărârea să ţină secretă o astfel de legătură amoroasă. Chiar şi nunta a fost oficiată în secret, Alina Gorghiu mărgininduse doar la simple precizări sporadice