Evenimentul Zilei > International > Familia jurnalistei malteze UCISE dă în judecată POLIȚIA
Familia jurnalistei malteze UCISE dă în judecată POLIȚIA

Familia jurnalistei malteze UCISE dă în judecată POLIȚIA

Familia spune că polițiștii nu desfășoară o anchetă imparțială și independentă a asasinării jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia.

Familia jurnalistei malteze asasinate, Daphne Caruana Galizia, care era un critic acerb al corupției din țara sa, acționează în instanță forțele de poliție pentru că nu au reușit să se asigure că investigația acestei crime este imparțială și independentă, scrie The Guardian.

Caruana Galizia a fost ucisă în 16 octombrie, după ce mașina pe care o închiriase a sărit în aer, într-o explozie cauzată de un dispozitiv exploziv.  

Familia jurnalistei dă în judecată șeful poliției, pe motiv că investigația este supervizată de un ofițer cu grad mare care este căsătorit cu un ministru din guvern și care el însuși a fost subeictul unui reportaj critic scris de Caruana Galizia.

Avocații familiei au scris comisarului de poliție în weekend cerând ca adjunctul său, Silvio Valletta, să fie exclus din caz în termen de trei zile. Pentru că nu au primit niciun răspuns, ei au deschis un proces, ieri, la Curtea Constituțională din Malta cerând eliminarea acelui ofițer din anchetă.

Valletta este căsătorit cu Justyne Caruana (nicio legătură cu jurnalista) care a fost promovată de premierul Joseph Muscat în postul de ministru pentru insula Gozo, în luna iunie.

Conform Convenției pentru drepturile omului, statele sunt obligate să desfășoare anchete obiective și independente în orice caz de crimă.

„Implicarea comisarului adjunct Silvio Valletta încalcă independența și imparțialitatea oricărei anchete despre asasinat”, susține familia în dosarul deschis. Membrii familiei spun că polițiștii nu-i țin la curent cu mersul investigației, dar diverse povești ajung în paginile ziarelor.

Plângerea spune că asasinarea Caruanei Galizia a fost una comandată în acest scop pentru a scoate din joc o jurnalistă care scria despre politicieni membri ai guvernului din care face parte și soția comisarului adjunct.

Jurnalista a dezvăluit „corupția, criminalitatea, conflictele de interese,  etice decizii lipseite de etică luate de politicieni și asociații lor”. Ea a crtiticat și eșecul agenției împotriva spălării banilor din Malta, Unitatea de Analiză a Informațiilor Financiare (UEIF), care nu a luat nicio măsură în ciuda multor dezvăluiri. Valletta este membru în Consiliul de administrație al agenției, fapt evidențiat de Caruana Galizia în luna mai.

Departmentul de poliție nu a răspuns acuzațiilor legate de independența investigației, dar cei doi acuzați de conflict de interese au răspuns întrebărilor jurnaliștilor britanici și au susținut că nimic nu este adevărat. Caruana a explicat că „exisă angajament din partea tuturor celor implicați de a rezolva acest caz în cel mai scurt timp posibil”. Ea a precizat că este parlamentar din 2003, iar soțul ei a fost inspector de poliție încă din 1993.

„Amândoi am acționat profesional în rolurile noastre și integritatea noastră nu a fost pusă sub semnul întrebării, întotdeauna am lucrat separat și distinct de viața noastră privată, de căsnicia noastră”, a spus ea.

Guvernul din Malta oferă un milion de euro recompensă pentru informații legate de asasinat, iar ancheta este asistată de agenți ai FBI și experți criminaliști din Olanda.