Cazul Ralucăi Daniela Bîrsan, femeia de 31 de ani care și-a inventat o diplomă de medic și care a lucrat timp de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov, descoperit de „Libertatea”, vine ca o confirmare a slăbiciunilor din sistemul românesc de sănătate și continuă haosul iscat de Matteo Politi, falsul medic italian care profesa în România. Raluca Daniela Bîrsan a fost o elevă mediocră la învățătură, așa cum reiese din datele furnizate de Ministerul Educației. Falsul medic a terminat șoala generală, în cadrul Liceului Teoretic, „Lucian Blaga”, cu media 6,72, în anul 2003. De acolo a fost repartizată la Grupul Școlar Industrial „Unirea”, în anul 2007, profilul „Școala de arte și meserii”. În acest caz, polițiștii de la Secția 9 au început cercetările. Anchetatorii au cerut deja contractul de angajare și dosarul care conține toate documentele furnizare de falsul medic unității spitalicești. Femeia urmează să fie audiată, după ce aceste acte vor fi analizate.
Faptul că Raluca Daniela Bîrsan și-a falsificat diploma este, de acum, clar. A spus-o și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat și fostul decan la UMF, Cătălin Cârstoiu. Interesant de știut este, în acest moment, ce se întâmpla cu adevărat în sălile de operație în care era prezent „medicul” Bîrsan. Un filmuleț propagat în mediul online o prezintă pe „inculpată” operând. Alături de un alt medic, Roxana Al Momani, Raluca apare pe facebook într-o fotografie din anul 2016 sub care scrie: „Ne pregătim să operăm”. „Evenimentul zilei” a luat legătura cu medicul Roxana Al Momani pentru a risipi orice fel de îndoială privind implicarea Ralucăi Daniela Bîrsan în operațiile propriu-zise.
Evenimentul zilei: Ați fost colega Ralucăi Daniela Bîrsan? Ați operat împreună?
Roxana Al Momani: Da, am fost colege, pentru că acum nu mai suntem, la spitalul Județean Ilfov. O cunosc, la câteva operații i-am cerut ajutorul. Dar nu am lăsat-o niciodată să opereze! În prezența mea nu a operat niciodată, în rest, nu știu... Eu nu puteam să-mi risc meseria mea, să las pe cineva să-mi facă treaba. În fotografia aceea apar cu ea, dar eu sunt cea care am operat pacienta. Într-adevăr, ea m-a ajutat, mi-a dat un pansament, niște pense și cam atât. Dar responsabilitatea în sala de operație era a mea.
- În spital se știa?
- Noi, cei din spital, nu ne-am pus niciodată problema că presupusul medic avea acte false. Nu știa nimeni acest lucru. Eu am activat în cadrul spitalului Malaxa și de acolo am ajuns manager la spitalul Voluntari. Așa că am cunoscuto acum trei ani, când am venit la spitalul județean Ilfov.
- Când ați venit, cum v-a fost prezentată sau cum s-a prezentat?
- Ca medic voluntar. Voluntarii au voie, precum știți, să observe actele noastre medicale, să ne ajute cu lucruri simple dacă le cerem. Exact asta i-am cerut și eu. Nu acte medicale. Nu i-am cerut să consulte singură când făceam gărzi. În niciun caz nu am pus-o să-mi opereze pacientele. Noi nu ne putem verifica între noi.
„Nici mie nu mi-au verificat diploma”
- Este posibil să nu fi avut nici Bacalaureatul?
- Ea a venit la spital cu niște acte care, ulterior, s-au dovedit a fi false. Nu știu cine nu s-a sesizat. De exemplu, nici mie nu mi-a fost verificată diploma. Nici cea de Bacalaureat! Eu am adus o serie de acte când am semnat contractul de muncă, pe baza cărora mi s-a dat dreptul să activez ca medic. Că nu au fost verificate de manager, asta este!
- Poate că pe dumneavoastră vă cunoștea dinainte?
- Nu contează! Noi, medicii, ca să putem profesa, trebuie să aducem documente ce sunt eliberate, în primul rând, de Ministerul Sănătății.
- Ce înseamnă medic voluntar? Ce acte trebuie să aibă?
- Cel puțin o diplomă care să ateste faptul că este medic. Ai terminat o facultate! Pe baza acesteia, poate profesa, dar fără drept de parafă. Dar sunt medici! După care se face un rezidențiat, pe parcursul a 5 ani, în baza căruia se duce să se înscrie ca medic specialist. Ea, ca voluntar, era, să presupunem, medic cu diplomă, dar nu putea decât să stea să observe anumite manevre pe care le facem noi. Un fel de învățăcel. Ce presupune sala de operație, ce presupune un instrumentar. Ca să operezi, ai nevoi să înveți mulți ani. Nu înveți într-o zi...
- E destul de tânără, totuși, la 31 de ani...
- Da. Eu am devenit medic specialist la vârsta de 35 de ani! După ce am terminat facultatea, am făcut un an stagiatura, pentru că așa se făcea pe atunci. Apoi m-am pregătit pentru examenul de rezidențiat. După cei 5 ani de rezidențiat, mi s-a dat dreptul să obțin certificatul de medic specialist. Peste încă 5 ani, mi s-a dat dreptul să folosesc titulatura de medic primar, pentru că, dacă nu închei cei 5 ani de specializare, nu ai dreptul să dai examen. Cu toate că ai o diplomă, trebuie să obții niște avize de la Colegiul Medicilor. Ea nu avea așa ceva.
„Nu termini medicina la 20 de ani!”
- Ce știți, chiar era medic? Ea a venit la spital când avea 21 de ani...
- Nu termini medicina la 20 de ani! Eu aveam 19 ani când am intrat la Medicină. Să fim serioși. Durează.
- Cum vi se părea Daniela Bîrsan ca „medic” ? Se pricepea?
- Când intram în sala de operații cu ea, mă tot întreba. Aici ce este, dar aici ce faci? Ea vedea că fac niște manevre și era curioasă.
- Dar în rest, cu instrumentarul, se pricepea?
- Când am venit eu acolo, ea știa instrumentar. Știa toate tipurile de pense... Știa ce înseamnă o valvă... Adică nu mi-a pus niciodată întrebări prostești.
- Poate fi vorba de o neglijență? Pur și simplu nu s-au uitat atent la diplomă? Nu era straniu faptul că la 21 de ani se dădea medic?
- Nu este neapărat vina ei, cât vina sistemului. Nici măcar pe domnul manager nu aș da vina. La rândul meu, am fost manager la Societatea Medicală Sfânta Paraschiva din Voluntari. Ea voia să se angajeze acolo, că știa că eu sunt manager. Mi-a zis că vrea să lucreze ca medic. I-am zis: bine, cum vrei! Dar, în momentul în care i-am cerut documente, nu a adus nimic. Drept pentru care i-am spus: eu nu pot să vă angajez pe vorbe!
„Nu am angajat-o la spitalul Voluntari, pentru că nu a venit cu acte”
- Nu vi s-a părut suspect la vremea respectivă?
- Nu mi s-a părut suspect, pentru că s-a retras foarte ok din discuție. Mi-a zis că, oricum, ar fi prea mult pentru ea. Eu i-am dat o portiță să lucreze, dar numai în baza acestor documente. Eu nu pot să fac altfel un contract de angajare. Mi le aduci? Atunci, te angajez pe post de medic. Dar nu mi-a adus...
- Dacă vi le-ar fi adus, ați fi angajat-o?
- Dacă îmi aducea actele, da. Pe mine nu mă inetresa să verific diploma. Putea ea să facă orice fel de fals. Cum, de altfel, cred că s-a și întâmplat la spital. Eu nu stau să verific. Dacă îmi aduci diploma, e ok, dacă e falsă, e răspunderea ta! Nu putem incrimina un manager de spital dacă ulterior o diplomă s-a dovedit a fi falsă. Eu nu cred că domnul manager s-a dus la Carol Davila să verifice numărul de diplomă.
- Nu poate să stea pentru fiecare...
- Exact. Este vorba de propria răspundere. Părerea mea este că a știut foarte bine să se strecoare prin sistem. Eu personal miam dat căutare pe situl Colegiului Medicilor și apar ca inactivă. Despre ce mai vorbim?
- Cum vi se părea ca persoană?
- Se purta frumos. Și cu colegii, din ce am văzut, se purta frumos. Nu mi-a dat niciun minut de bănuit că ea ar putea măcar să se gândească să-și facă diplomă falsă! Adică tu, atâția ani, ai știut că nu ai acest drept, dar totuși ai uzat de el. Cu siguranță, are dedublare de personalitate! Cum să te plimbi atâția ani prin această lume? Cel mai grav este că acum sunt o târâtă în așa ceva. Trebuie să dau în stânga și în dreapta dezmințiri. Nu, nu am știut că nu e medic! De ce trebuie să mă scuz eu?
- Credeți că dacă ar fi operat, ar fi fost un pericol?
- Da, pentru că poți să secționezi o arteră sau un vas de sânge. Asta pentru că nu ai trecut prin Anatomia omului. Este atât de diferită fiecare operație... Dacă n-ai cunoștințe aprofundate și dacă n-ai trecut prin zeci de mii de operații, nu ai cum s-o faci. Eu am trecut prin zeci de mii de operații și tot mă mai minunez la unele cazuri.