Sistemul bancar american a fost cuprins de convulsii pe care nimeni nu le-a văzut venind, până într-atât încât să prăbușească trei bănci, printre care cea californiană SVB. Joe Biden a luat cuvântul pentru a-i liniști pe americani.
Închiderea Silicon Valley Bank (SVB), cel mai mare faliment bancar în Statele Unite de la criza financiară din 2008, l-a împins pe președintele Joe Biden să rostească un discurs luni. Scopul lui: să liniștească piețele financiare. Americanii pot "avea încredere" într-un sistem bancar "solid" și el va face "tot ce este necesar" pentru ca acesta să rămână așa: Joe Biden s-a străduit luni să răspundă îngrijorărilor produse de prăbușirea băncii californiene SVB.
"Nu ne vom opri aici" și "vom face tot ce este necesar", a dat el asigurări după ce autoritățile americane au pus sub tutelă această instituție apropiată de mediile tehnologice și au intervenit în grabă în fața falimentului a două bănci mai mici.
Președintele american, într-o scurtă alocuțiune solemnă la Casa Albă, a anunțat că va cere Congresului să legifereze pentru "a întări" reglementarea bancară, înăsprită după prăbușirea Lehman Brothers în 2008, dar relaxată apoi de predecesorul lui, Donald Trump.
Încredere
Democratul de 80 de ani a dat de altfel asigurări că contribuabilii americani nu vor fi nevoiți să contribuie financiar pentru a face față turbulențelor de moment. Dacă depozitele bancare sunt garantate, Joe Biden a dat asigurări că investitorii și acționarii nu vor fi "protejați" față de pierderile suferite.
Președintele american trebuie să alimenteze resursa cea mai prețioasă de pe piețe: încrederea, singura pavăză contra unei contagiuni la scară mare a necazurilor Silicon Valley Bank (SVB).
Autoritățile au luat măsuri în Statele Unite și în Europa pentru a proteja depunerile din această bancă californiană, în faliment și pusă sub tutelă publică duminică.
Garantarea retragerilor
Indicii vedetă ai principalelor piețe financiare europene au suferit luni, cu o scădere de 2 - 3%, chiar mai mult pentru principalii indici, și valorile bancare au suferit pierderi mari. Duminică, autoritățile americane au anunțat că vor garanta retragerea integralității depunerilor băncii californiene aflate în faliment. Autoritățile americane vor permite de asemenea accesul la toate depozitele unei alte bănci, Signature Bank, care a fost închisă din oficiu de reglementatorul american.
În plus, Rezerva Federală - FED, banca centrală americană - s-a angajat să împrumute fondurile necesare altor bănci care ar avea nevoie de ele pentru a onora cererile de retragere ale clienților lor.
Autoritățile vor cu orice preț să evite o panică pe piețele financiare luni și retrageri masive ale clienților băncilor, un "bank run" cu efecte potențial devastatoare. Prăbușirea SVB ilustrează perturbațiile din întregul sistem bancar american față de înăsprirea monetară a FED. Creșterea dobânzilor de referință în Statele Unite a determinat clienții să-și plaseze banii în produse financiare mai bine remunerate decât conturile curente, secând o sursa crucială pentru sectorul noilor tehnologii, mare consumator de cash.
Acest val de retrageri bancare a îngenunchiat trei bănci săptămâna trecută: SVB, Signature Bank, dar și Silvergate Bank, mai mică, dar cunoscută pentru legăturile sale privilegiate cu mediul criptomonedelor.
În Europa?
"Nu există un risc semnificativ pentru sistemul financiar european, a estimat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. "Nu există contagiune directă și posibilitatea unui impact indirect este ceva ce trebuie să supraveghem, dar pentru moment nu vedem un risc semnificativ", a declarat el la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din zona euro.
sursa: RADOR / levif.be