Faliment la Ministerul Culturii

Faliment la Ministerul Culturii

După rectificarea bugetară, Ministerul Culturii se vede aflat în imposibilitate de a finanţa evenimente culturale cu tradiţie, de importanţă naţională, precum Festivalul Naţional de Teatru, în schimb este obligat să construiască 813 biserici noi, fiindcă aşa vor parlamentarii.

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) are, pe 2009, un buget de 892,363 milioane de lei, după o reducere de circa 28 de milioane de lei prin rectificare bugetară, a anunţat ministrul Culturii, Theodor Paleologu, într-o conferinţă de presă.

Bani pentru biserici

Iniţial, bugetul MCCPN pe 2009 a fost de aproximativ 1,2 miliarde de lei, respectiv 920,898 de milioane de lei fără dobânzi, rambursări, credite şi cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă. În urma rectificării bugetare, acesta a scăzut la 892,363 de milioane de lei, a precizat ministrul Culturii. Astfel, bugetul pentru proiecte culturale, care, iniţial, era de circa 22 de milioane de lei, a fost redus cu 4,7 milioane de lei, a mai spus Paleologu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Culturii a precizat, pe de altă parte, că are alocată suma de 60 de milioane de lei – prin amendamente depuse în Parlament în luna februarie – pentru construirea a 813 noi biserici. Din acest motiv, el a propus iniţierea unei dezbateri publice privind implementarea acestui program, în condiţiile în care sunt compromise alte programe ale ministerului. „Trebuie să avem o discuţie foarte serioasă cu senatorii şi deputaţii care au depus aceste amendamente”, a spus Paleologu, recunoscând, în acelaşi timp, că el este unul dintre ei.

UNITER ar putea renunţa la Festivalul Naţional de Teatru Bugetul MCCPN pentru proiecte culturale, care s-a redus la circa 17,3 milioane de lei, era prevăzut pentru implementarea a 31 de programe prioritare de tip eveniment. Printre acestea se numără Festivalul Naţional de Teatru (FNT), al cărui buget a fost redus cu 78%, după cum a remarcat Cristina Modreanu, selecţioner unic al evenimentului.

„UNITER pune problema ruperii tradiţiei acestui eveniment. Am pregătit o scrisoare de protest. Sperăm, în continuare, în sprijinul MCCPN”, a spus Modreanu, precizând că festivalul se află în pregătire şi că ruperea înţelegerilor cu partenerii ar afecta imaginea culturii române. În 2008, Ministerul Culturii a alocat 2,3 milioane de lei organizării FNT, în timp ce pentru ediţia din 2009 a festivalului este prevăzută suma de 500.000 de lei, a precizat Cristina Modreanu.

Din scrisoarea parvenită de la UNITER, organizatorul FNT, intitulată „Festivalul Naţional de Teatru – sacrificat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional?”, rezultă că situaţia este într-adevăr disperată: „În acest moment dezvoltarea acestui proiect este blocată, ba mai mult, suntem în pragul ruperii unei tradiţii de 18 ani. UNITER înţelege realitatea economică care ne guvernează, şi a lucrat în acest scop, de la începutul anului, pentru o redimensionare a proiectelor şi programelor culturale de importanţă naţională, dar reducerea bugetului festivalului de la 2.300.000 lei la 500.000 lei, adică, în procente, o reducere de peste 78% nu poate fi acceptată pentru că ar deteriora în mod esenţial conceptul acestui eveniment”.

Caramitru: Imaginea României va fi prejudiciată

În scrisoarea semnată de Ion Caramitru, preşedintele UNITER, şi adresată ministrului Paleologu, se mai afirmă, cu tristeţe: „Ne putem asuma munca făcută din luna noiembrie şi până în prezent de directorul artistic, de echipa executivă, ne putem asuma costurile activităţilor de pregătire, riscul de anulare a corespondenţei intense purtate în acest moment cu partenerii naţionali şi internaţionali, anulare care va aduce un prejudiciu greu de evaluat imaginii României, dar vrem să înţelegem – şi cerem o explicaţie publică în acest sens – care au fost criteriile de alocare a sumei propuse pentru Festivalul Naţional de Teatru? Nu înţelegem de ce nu aţi solicitat o discuţie cu partenerii şi co-organizatorii acestui eveniment pentru a găsi împreună cea mai bună soluţie şi pentru a depăşi acest moment împreună. Nu putem şi nici nu dorim să discutăm deciziile Ministerului Culturii şi Cultelor, dar cu tot regretul, trebuie să atragem atenţia asupra faptului că cel mai important eveniment teatral al ţării este în acest moment profund afectat de lipsa unei evaluări profesioniste, responsabile”.

Festivalul Naţional de Teatru, prioritar pentru Ministerul Culturii

În replică, ministrul Theodor Paleologu a acceptat să dea, în exclusivitate pentru EVZ, următoarea declaraţie: „Festivalul Naţional de Teatru este unul din cele 31 de proiecte prioritare ale Ministerului Culturii. La acest capitol reducerile bugetare au fost iniţial de la 40 de milioane la 22 de milioane, iar acum s-au mai tăiat încă 4,7 milioane. S-a ajuns, aşadar, la mai puţin de jumătate din suma de anul trecut. Evident, voi face tot posibilul pentru a salva Festivalul Naţional de Teatru. În acest sens scrisoarea UNITER-ului este binevenită. Dar ea trebuia trimisă şi la Ministerul Finanţelor. De asemenea, consider necesară lărgirea cadrului discuţiei şi iniţierea unei dezbateri publice cu următoarea întrebare: vrem să construim în an de criză sute de biserici noi sau vrem să salvăm monumente, festivaluri cu tradiţie şi instituţii culturale?”.

În ceea ce priveşte bugetul Festivalului "George Enescu", ministrul Culturii a spus că acesta nu a fost redus şi că va fi alocată suma de 33 de milioane de lei organizării evenimentului. În 2009, Ministerul Culturii mai alocă 43 de milioane de lei pentru reabilitarea a 236 de obiective din Programul Naţional de Reabilitare.