Falco - plin de whisky şi de cocaină când a înregistrat megahitul „Jeanny” | VIDEO

Falco - plin de whisky şi de cocaină când a înregistrat megahitul „Jeanny” | VIDEO

Se spune despre el că “a trăit intens şi a murit repede”. Austriacul, pe numele adevărat Johann (Hans) Hölzel, cunoscut sub numele de scenă Falco, a rămas în memoria timpului drept unul unul dintre marile staruri ale muzicii pop.

Pe 6 februarie 1998 artistul murea într-un tragic accident de maşină în Republica Dominicană, înainte de a împlini vârsta de 41 de ani, în aceeaşi lună (pe 19 februarie).

S-a născut la Viena, fiind singurul supravieţuitor de tripleţi. Încă de copil a început să dea semnele unui talent muzical neobişnuit. Părăsea şcoala la vârsta de 16 ani,  iar în 1977 intra la Conservatorul din Viena. Renunţă după un semestru, pentru a deveni "un muzician adevărat". O scurtă perioadă a trăit în Berlinul de Vest, unde cânta într-o trupă de jazz-rock. Se întoarce la Viena şi îşi atribuie pseudonimul Falco, în onoarea schiorului est-german Falko Weisspflog, schimbând doar o literă din numele acestuia.

Locul 1 in SUA

Ne puteți urmări și pe Google News

Îşi începe cariera muzicală solo în 1982, cu "Der Kommisar"- piesă despre abuzul de droguri. Succesul nu se lasă aşteptat: Falco pătrunde în majoritatea top-urilor europene şi chiar în topul american-unde puţini artişti de pe "bătrânul continent" se plasau pe poziţii fruntaşe. Inspirat de filmul "Amadeus", Falco înregistrează în 1985 piesa "Rock Me Amadeus", care în 1986 ajungea pe primul loc în Billboard, fiind prima piesă în limba germană din istoria muzicii care a ocupat locul 1 în SUA. De pe acelaşi album cu “Amadeus” mai face parte şi "Vienna Calling"-alt hit mondial. Piesa "Jeanny" de pe albumul "Falco 3", l-a propulsat iarăşi în fruntea topurilor din Europa. Chiar daca piesa a fost controversată, fiind interzisă difuzarea ei la unele posturi de radio, succesul comercial a fost de neoprit.

În 1986 lansa albumul "Emotional", după care pleca, timp de un an, într- turneu mondial în Japonia. Chiar dacă nu se menţinea tot timpul pe culmile succesului, Falco avea o cotă ridicată din punct de vedere artistic. Ironia sorţii: când piesa "Out Of The Dark" intra rapid în topurile internaţionale, artistul deja murise. Din păcate, ultimul album "Out Of The Dark (Into The Light)", la care lucrase doi ani a apărut abia la două săptămâni după moartea sa. Artistul a fost înmormîntat în Cimitirul Central din Viena, unde peste 10.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu.

Agresivitate şi disperare Falco avea serioase probleme din cauza consumului excesiv de alcool şi droguri, fiind internat de câteva ori în clinici de dezintoxicare. Nu demult, fostul său manager, Horst Bork, a publicat o carte din care rezultă că Falco a trăit intens, atât cât i-a fost dat. În 1986, austriacului îi era oferit un contract de 12 milioane mărci germane pentru trei albume. “Dar Falco a pierdut avionul spre Londra. Era beat. Rezultatul unor lungi negocieri şi eforturi susţinute a fost distrus de alcool şi droguri”, concluzionează Brok.

Însă viciile aveau să contribuie decisiv la naşterea unei capodopere. După cum dezvăluie fostul manager al interpretului, acesta era plin de whisky Jack Daniels şi de cocaină când a înregistrat megahitul „Jeanny”: „Combinaţia de agresivitate şi disperare l-a făcut să cânte ca pentru viaţa lui”, povesteşte Brok. Dintre amintiri nu putea să lipsească episodul presupusei fiice a cântăreţului. “Iubita lui, Isabella, a susţinut în timpul sarcinii că fetiţa a fost concepută în Hotelul Altstadt din Graz, în vara lui 1985. Dar, în noaptea cu pricina, Falco a băut peste măsură în bar şi era în stare comatoasă.

I-am spus asta, dar mi-a  tăiat-o scurt: „Se poate să ai dreptate, dar acum eu vreau un copil”. În 1993, testele ADN au arătat că nu este tatăl biologic al Katharinei. Şi modelul canadian Caroline Perron îşi aminteşte cum era cântăreţul, pe care l-a cunoscut îndeaproape: „Era sensibil şi romantic. Era rău doar când consuma alcool. Atunci era insuportabil. De aceea s-a şi rupt relaţia noastră”.

Chiar dacă a dispărut dintre noi, chiar dacă probabil mulţi l-au uitat, hit-urile lui supravieţuiesc, atât în varianta originală, cât şi în remix-uri. <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/vFTxqMg-OKQ" height="315" width="620"></iframe> <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/cVikZ8Oe_XA" height="315" width="620"></iframe> <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/_5-XF_pnXX4" height="315" width="620"></iframe>