Cum a FĂCUT Firea dintr-un PROIECT mare unele mai MICI și fără FINANȚARE EUROPEANĂ

Gabriela Firea a anunțat că Primăria București a renunţat la realizarea unui singur incinerator de deşeuri şi își propune înfiinţarea mai multor unităţi care să gestioneze deşeurile, de preferinţă unele care să le transforme în biogaz.

Depozitele de deşeuri de la marginea Bucureştiului nu au autorizaţie de mediu, dar sunt în diferite stadii pentru obţinerea acesteia, a spus primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

 

„La nivelul Primăriei Generale am găsit dorința de a se realiza un incinerator de mari dimensiuni, unic pentru Capitală și zona limitrofă, care ar fi putut să obțină și fonduri europene. Am discutat, am analizat, ne-am întâlnit cu mai multi specialiști în domeniu, inclusiv străini. Am informat-o și pe doamna Viceprim-ministru și decizia noastră, la nivelul PMB, având în vedere urgentarea procesului de sortare și colectare, este aceea de a merge pe varianta mai multor astfel de centre, nu doar a unui singur incinerator, care oricum ar fi produs pentru populație un anumit disconfort; nu în sensul emanării unor substanțe, care au un miros neplăcut, ci în sensul în care populația consideră că nu e atât de bine să ai locuința în proximitatea unui astfel de incinerator”, a arătat Gabriela Firea.

 

Ministrul Mediului a anunţat, luni, că Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor a fost finalizat şi, după aprobare, se va solicita scoaterea României de sub procedura europeană de sancţionare din cauza situaţiei deşeurilor neconforme.

Primarul general, Gabriela Firea, anunţa în aprilie că Bucureştiul va avea, în sfârşit, incineratorul de deşeuri cu o capacitate de 300 - 350 de mii de tone de gunoi anual. Edilul a dat asigurări că staţia, care costa 250 de milioane de euro, va fi “absolut nepoluantă”. Ideea nu era nouă ea fiind, după cum recunoştea Firea, “pregătită şi în anii anteriori, dar a fost soluţie pregătită la nivel teoretic'', având grijă să nu spună nimic despre locul unde va fi amplasat incineratorul, dar precizând că „este absolut nepoluantă”.

EVZ a solicitat Primăriei Generale, pe baza legii accesului la informaţiile de interes public, să ne comunice care este stadiul proiectului şi locaţia în care va fi amplasat incineratorul pe 19 aprilie, plecând tocmai de la ciudată afirmaţie că va fi “absolut nepoluant”. Însă nu am primit vreun răspuns nici până azi 20 noiembrie 2017.