Facturile la energie electrică au explodat. Ce trebuie să facem ca să plătim mai puțin

Românii scot tot mai mulți bani din buzunar pentru a plăti facturile de energie electrică. Scumpirile se țin în lanț. Zilele de 14 și 15 iulie, de exemplu, au înregistrat un nou record de consum maxim brut de energie electrică. Specialiștii vin cu câteva sfaturi pentru a ne ajuta să economisim.

Estimările specialiștilor se pare că se împlinesc. Prețurile la facturile la energie electrică explodează, iar românii care nu au trecut pe piața liberă, plătesc chiar și cu 20% mai mult la costurile energiei. Unele voci susțin că, în continuare, scumpirile se vor ține lanț. În acest context, specialiștii ne prezintă o serie de sfaturi pentru a economisi.

Cum putem economisi. Sfaturi de la specialiști

Specialiștii oferă câteva soluții astfel încât să limităm costul la facturile de energie. În primul rând să nu mai ținem televizoare pornite doar atunci când chiar ne uităm la ele, nu toată ziua, la fel lumina să stea aprinsă doar atunci când chiar avem nevoie de ea, iar aerul condiționat să fie pornit doar în camera în care stăm și dorim să ne răcorim.

De la 1 iulie, piața de energie electrică s-a liberalizat în totalitate, iar cei care încă nu au făcut schimbarea, plătesc facturi cu până la 20% mai mari.

Românii sunt nemulțumiți. Facturile la energie electrică se scumpesc

"În ultimele 12 luni, preţurile au crescut cu mai mult de 17%. Doar o secundă să vă arăt pe factură. Dacă în luna mai am plătit 50 de lei curentul electric, într-un birou unde nu stau nu stau mai mult de trei ore şi nu am folosit decât un televizor şi un lapto, în luna iunie a venit 100 de lei", a declarat Eugen Beceanu, administrator de bloc din București.

Facturile la energie electrică înregistrează creșteri din mai multe motive. "Evident, în perioada asta căldura mare ne pune în situația de a da drumul la instalațiile de aer condiționat. A crescut calitatea instalațiilor din casă, de la - ştiu eu - maşină de făcut pâine, cafea, 1-2 frigidere ", a spus Ion Purica, specialist energie.

Un locatar din București a declarat pentru Antena3 că fiica sa, care e plecată de acasă în mare parte a zilei, plătește mai mult factura la lumină decât el. "Stau cu fata mea în bloc, ea stă deasupra. Ea plăteşte mai mult la lumină. Nu spală la ea nimic, tot la mine spală. Pleacă dimineaţa la 7 şi vine seara la 20. Şi plăteşte mai mult ca mine lumina", a afirmat un locatar din Bucureşti.