Evenimentul Zilei > Economie > Facturile la electricitate se vor MAJORA
Facturile la electricitate se vor MAJORA

Facturile la electricitate se vor MAJORA

Contribuţia pe care o plătesc consumatorii finali pentru energia regenerabilă, prin sistemul de certificate verzi, va creşte în perioada următoare, ceea ce va însemna facturi mai mari la electricitate, a declarat astăzi Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“Legea 220/2008 (privind susţinerea energiei verzi – n.red.),  nu mai este de mult actuală. (…) Avem acum în lucru şi probabil săptămâna viitoare se va pune pe site proiectul de modificare a Legii 220 vizavi de balonul de oxigen pe care îl aşteaptă sectorul regenerabilelor din partea autorităţilor. Oricum ai lua-o, se va produce o creştere a impactului final în factura de electricitate în România, o chestiune complet nepopulară. Guvernul, fiind tehnocrat, îşi asumă probabil acest risc, pentru că nu intră în campanie electorală, dar oricum este o chestiune nepopulară”, a arătat Calotă, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice. 

El a refuzat să precizeze cu cât va creşte factura la electricitate în urma acestor modificări, însă, potrivit unor surse din domeniu citate de Agerpres, contribuţia pentru energia regenerabilă (certificatele verzi) ar urma să fie majorată de la 42 de lei pe MWh, cât este în prezent, la 52 de lei pe MWh. Calotă a mai spus că România trebuie să-şi definească în cel mai scurt timp ţintele de regenerabile pe care şi le va asuma în faţa Comisiei Europene pentru anul 2030. 

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a susţinut că, din modelul matematic aplicat de Comisia Europeană statelor membre, a rezultat că România ar trebui să îşi fixeze o ţintă de 31% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030. 

"Este o propunere pe care Comisia Europeană o va pune pe masa României. Cel mai probabil, de aici vor pleca negocierile cu Comisia Europeană", a spus Popescu. 

Pentru anul 2020, România şi-a propus să atingă 24% energie regenerabilă în consumul final brut. Potrivit datelor Eurostat, ţara noastră a atins această ţintă încă din anul 2014. În România există în acest moment aproape 5.000 de MW de energie regenerabilă. 

Comisia Europeană a fixat o ţintă medie de 27% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030 la nivel comunitar. 

Pierderile nete înregistrate de industria eoliană din România au crescut cu 1,9 miliarde de lei anul trecut, totalizând 4 miliarde de lei cumulat în anii 2014 şi 2015, se arată într-un studiu realizat la solicitarea Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA). Asociaţia solicită Guvernului şi Parlamentului o acţiune rapidă şi responsabilă, care să salveze industria energiei din surse regenerabile de la colapsul financiar.