O mare parte dintre români evită să își încălzească locuințele atât cât ar trebui în sezonul rece, de teama facturilor. Uniunea Europeană îndemnat statul român să găsească soluții legate de eficiența energetică
Odată cu venirea frigului, românii trăiesc cu teama că vor primi facturi mari la energie. Din acest motiv, mulți dintre cetățeni evită să își încălzească locuințele în raport cu temperaturile de afară, cu toate că tarifele la energie au fost plafonate.
Speriați de facturi mari la energie
Încălzirea locuințelor din România devine o problemă apăsătoare pentru mulți cetățeni. Cu venituri mici, aceștia se tem să își încălzească locuințele în sezonul rece și implicit să plătească facturi mari.
De altfel, instalațiile vechi care au un consum ridicat reprezintă o altă problemă majoră în acest sens. Astfel, sărăcia energetică devine un termen tot mai des vehiculat la adresa țării noastre.
Experții spun că românii fug de facturi mari la energie, dar se pot lovi de probleme de sănătate.
Utilitățile, a doua cea mai mare cheltuială lunară a românilor
Plățile utilităților reprezintă pentru români a doua cea mai mare cheltuială lunară. O arată datele Institutului Național de Statistică.
Costurile la energie cresc în sezonul rece, iar pentru mulți consumatori, acest lucru devine o reală problemă. Cei care locuiesc la bloc amână cât se poate de mult deschiderea căldurii odată cu răcirea vremii.
Pentru a nu plăti facturi mari, românii care își încălzesc locuințele cu gaze, apelează la aceeași metodă.Sărăcia energetică a devenit astfel extrem de pronunțată chiar dacă tarifele la energie sunt plafonate de anul trecut.
Facturi prea mari, venituri prea mici
Un studiu recent arată că aproape jumătate dintre locuințe nu își pot asigura necesarul de energie pentru încălzire și iluminat la standarde adecvate. Motivul principal al acestui fenomen are legătură cu tarifele lunare la utilități.
Soluțiile salvatoare pentru ca românii să nu mai achite facturi mari țin de eficiența energetică. Specialiștii spun că ar fi necesară investiția în sistemele de încălzire, astfel încât consumul să fie diminuat.
„Lucrări de (...) termoizolare, de consum mai responsabil, dar fără să înghețăm în casă. (...) Din păcate, există un mare decalaj între această criză energetică pe care o tot traversăm de câțiva ani încoace. ”, a explicat un expert în energie.
De altfel, Uniunea Europeană a cerut României să caute soluții pentru a crește eficiența energetică.