Facturi la gaze și energie. Ce îi așteaptă pe români în această iarnă

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

În prag de iarnă, majoritatea românilor se gândesc deja la facturile pe care le vor plăti. Ministrul Burduja îi asigură pe consumatorii casnici că nu vor achita sume mai mari decât anul trecut la gaze și energie.

Facturi la gaze și energie. Ce se va întâmpla în sezonul rece

Preţurile la facturile de gaze şi energie nu vor crește în această iarnă.  Asigurările vin din partea ministrului Energiei, care a vorbit și despre depozitele actuale de gaze.

Sebastian Burduja a subliniat că acestea sunt ”suprapline”, iar pregătirile pentru sezonul rece sunt în curs de desfășurare.

Ce trebuie să știe

Potrivit ministrului Burduja, gradul de umplere în lacurile de acumulare este satisfăcător, ajungându-se la pragul de 70%. Totodată, depozitele de gaze naturale sunt pline. De asemenea, ministrul Energiei i-a asigurat pe români că nu vor avea facturi mai mari decât anul trecut.

Schema de compensare-plafonare rămâne în vigoare până la începutul lunii aprilie.

„A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, acestea depind de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României”, a spus el.

Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja. Sursa foto: Facebook

Conform ministrului, prețurile depind de situația din Orientul Mijlociu, precum și de cea din Ucraina. De asemenea, decizia Kievului privind transportul de gaze rusești este la fel de importantă.

„Deci pentru un consumator casnic, el nu va fi facturat cu mai mult de 0,31 lei/kWh la gaz, acela este plafonul maxim, iar la energie electrică, în funcţie de nivelul de consum, 0,68 lei/kWh pentru un consum total sub 100 kWh pe lună sau până la 1,3 lei/kWh pentru un consum de peste 300 kWh pe lună", a adăugat ministrul.

Facturi la gaze și energie. Ultimele pregătiri pentru sezonul rece

Potrivit ministrului, pregătirile pentru sezonul rece au început încă din luna septembrie.

„Suntem cu pregătirile în bună regulă, în condiţiile unei ierni normale. Câteva episode pe lună, de la câteva zile până la o săptămână de viscol/ger, nu ar trebui să întânpinăm niciun fel de problemă”, a explicat Burduja.