Factura Guvernului, 13 miliarde de euro

Guvernul a aprobat în această după-amiază, după o şedinţă de trei ore şi jumătate, bugetul pentru anul 2009. Premierul Emil Boc a reiterat toate măsurile bugetare anunţate iniţial şi a adăugat că suma de care va avea nevoie România pentru a ieşi din criză este de 13 miliarde de euro. Primele măsuri avute în vedere fac referire la protejarea împotriva efectelor crizei economice, axându-se pe menţinerea şi crearea unor noi locuri de muncă. Bugetul va ajunge, mâine, pe masa Parlamentului pentru a fi adoptat. Pachetul bugetar conţine trei componente: economică, socială şi politica salarială şi a pensiilor.

Din punct de vedere al măsurii pentru creşterea economică, premierul a anunţat alocarea a 10,2 miliarde de euro pentru investiţii. Suma reprezintă 10% din buget şi 7% din PIB. Valoarea totală a fondurilor alocate pentru relansarea şi stimularea creşterii economice este de 10,5 miliarde de euro (42,1 miliarde de lei).

Premierul Boc a dorit să sublinieze că efortul pe care va trebui să îl facă România pentru a ieşi din criză va fi "imens".   Alte măsuri economice anunţate de şeful Guvernului sunt:

  • Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare.
  • Neimpozitarea profitului reinvestit, această măsură costând bugetul 0,7 miliarde de lei.
  • Posibilitatea compensării TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de plătit în vederea eliminării blocajelor din sistem şi a birocraţiei.
  • Capitalizarea CEC (cu 900 de milioane de lei) şi a EximBank  (cu 170 de milioane de lei) în vederea creării posibilităţii susţinerii economiei.
  • Înfiinţarea fondului de contragarantare pentru IMM-uri.
  • Alocarea aceluiaşi fond pentru exporturi, ca în 2008, adică 0,26 de miliarde de lei.
  • Continuarea şi extinderea Programului "Rabla". Astfel, vor fi acceptate şi maşinile cu vechimea de 10 ani. Până acum, limita de vechime a automobilelor primite în cadrul programului a fost de 12 ani.  conform noului buget, suma alocată pentru o maşină dată la casare în cadrul programului "Rabla" va creşte de la 3000, la 3800 de lei. În acelaşi timp, numărul automobilelor finanţate creşte de la 40.000, cât era aprobat în 2008, la 60.000.
  • Includerea în bugetul consolidat a veniturilor proprii ale agenţiilor de stat.

Primul-ministru a precizat, în privinţa restituirii sumelor restante de la vechiul Guvern, că valoarea acestora se ridică la 7,7 miliarde de lei, iar plata datoriilor a fost deja demarată. Potrivit Finanţelor, 1 miliard lei a fost deja plătit la finalul lunii trecute.

Măsurile sociale cuprinse în bugetul pe 2009 costă 1,04 miliarde lei (260 milioane euro), din care 750 milioane lei merg la acordarea pensiei sociale pentru pensionarii cu venituri mici. Acestea vizează:

  • majorarea pensiei  minime la 350 de lei, în două tranşe, după cum urmează:

- prima tranşă, până la 300 de lei, va fi acordată de la 1 mai, cu achitare în iunie - a doua tranşă va fi acordată de la 1 octombrie, cu achitare în noiembrie, când pensia minimă va fi de 350 de lei.

  • Compensarea cu 90% a mendicamentelor din lista B pentru pensionarii care au pensii de până în 600 de lei.
  • Veniturile persoanelor aflate în şomaj tehnic nu vor fi impozitate pentru o perioadă de maxim trei luni de zile. Astfel, aceste persoane nu vor contribui din veniturile realizate la plata asigurărilor sociale la bugetul de stat. Această măsură va costa bugetul de stat 100 de milioane de lei.
  • Susţinerea cu 50% a formării profesionale şi continue pentru angajaţi şi şomeri, în valoare de 13 milioane de lei. 

Politica salarială şi cea a pensiilor rămân de austeritate  

În acest sens, Guvernul a hotărât ca, în 2009, creşeterea salariilor şi a pensiilor va fi egală cu rata inflaţiei, adică 5%, în două tranşe:

  • 3% -majorare acordată în aprilie, cu plata în mai
  • 2%- majorare acordată în octombrie, cu plata în noiembrie.

Guvernul va prelungi, în 2009, cu trei luni perioada de acordarea ajutorului de şomaj, măsura urmând să coste bugetul de stat 180 milioane lei.

Printre măsurile de obţinere a resurselor financiare în acest an, aşa cum au fost ele adoptate de Guvernul PDL-PSD, se află:

  • compensarea cu timp liber a orelor suplimentare.
  • nu se acordă niciun fel de primă sau bonusuri în anul 2009.
  • reducerea cheltuielilor de personal cu aproximativ 20%

Citiţi şi:

Pensia socială minimă, stabilită anual prin legea bugetului