Un tarif din factura la energie crește cu 40%. Tariful de servicii de sistem încasat de Transelectrica va crește cu 40% de la 1 iulie, a anunțat compania la Bursa de Valori București. Acesta va fi majorat de la 1 iulie de la 9,17 lei pe MWh la 12,84 lei.
Acest tarif din factura la energie a crescut și în ianuarie
Acest tarif mai crescuse și la 1 ianuarie, de la 6,64 lei pe MWh la 9,17 lei. „Modificarea valorii tarifului a fost determinată de aplicarea mecanismului de corectare a deviațiilor semnificative de la prognoza care a stat la baza aprobării tarifului intrat în vigoare la data de 01 ianuarie 2024, în conformitate cu prevederile cadrului de reglementare emis de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei”, precizează Transelectrica în raportul transmis către BVB.
Cei mai afectați consumatori
Pentru un utilizator cu un consum mediu de 100-150 kWh pe lună, majorarea tarifului are un impact de sub un leu/lună, au spus specialiștii. Prețurile finale sunt plafonate de către stat până la 31 martie 2025, deci cei care plătesc 0,68 lei sau 0,8 lei pe kWh nu vor avea de suferit până când piața va fi liberalizată.
Suma suplimentară pentru tariful de sistem va fi decontată furnizorilor de către bugetul de stat. Cei mai afectați de această majorare vor fi clienții cu consum mai mare de 300 kWh pe lună care plătesc prețuri mai mici decât cele plafonate (pentru această categorie de consumatori există în piață oferte cu preț mai mic decât plafonul). Pentru ei, facturile vor crește cu aproximativ 2-3 lei pe lună, în funcție de consum, potrivit Hotnews.
Cum să reduci factura la energie
Dacă vrei să ai facturi mai mici poți ține cont de sfaturile specialiștilor. Schimbă furnizorul de energie. Furnizorii alternativi îți pot permite să faci economii semnificative. Pentru a fi sigur, trebuie să comparai ofertele lor. Un comparator de energie te poate ajuta să găsești cea mai bună ofertă pentru tine.
Stinge lumina atunci când nu este absolut necesar să rămână aprinsă. Nu are niciun rost să o lași aprinsă atunci când pleci de acasă. Păstrează-ți frigiderele și congelatoarele pline și reglează temperatura. Trebuie să ai grijă ca ușile frigiderului și ale congelatorului să fie închise rapid, deoarece deschiderea pe termen lung duce la creșterea consumului aparatului tău cu 7%. Păstrează aparatele cât mai pline posibil, fiindcă alimentele din interior acționează ca un izolator. Temperatura din interior trebuie să fie de 4 grade.