Facilități fiscale pentru angajarea tinerilor și a persoanelor în vârstă

Facilități fiscale pentru angajarea tinerilor și a persoanelor în vârstă Sursa foto: Dreamstime.com

Angajarea în câmpul muncii a tinerilor și a persoanelor în etate ar putea fi încurajată prin implementarea reformei „Minijob”. Mai exact, se propune acordarea unor facilități fiscale pentru angajarea part-time a acestor categorii de persoane.

Propunerea a fost făcută de către deputata din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Mariana Lucrețeanu, care a organizat o discuție publică pe subiectul acestei inițiative. La discuții au participat reprezentanți ai universităților, ai sindicatelor, ai Ministerului Finanțelor și ai Serviciului Fiscal de Stat, ai partenerilor de dezvoltare și ai unor companii din țară.

Ce facilități fiscale se propun

Reforma „Minijob” prevede unele facilități pentru angajarea part-time, cu scopul de a facilita angajarea studenților și a persoanelor în etate în câmpul muncii și de a combate fenomenul muncii ilegale. ”Astfel, se propune ca reglementarea unui salariu lunar fix, de până la 4.500 de lei, pentru un program de muncă de cel mult 20 de ore pe săptămână.

Locuri de muncă

Sursa foto: arhiva EVZ

Totodată, se propune ca suma impozitului să fie de 500 de lei. 30% vor fi contribuţii de asigurări sociale de stat, iar restul – pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală. Totodată, persoanele angajate part-time vor fi scutite de impozitul pe venit, cu excepția celor care au două joburi. De menționat că studenții și persoanele în etate se vor putea angaja part-time pe un termen de cel mult 18 luni”, se arată într-un comunicat de presă transmis de  Parlamentul  din Republica  Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reforma, inspirată din modelul german

Acest concept a fost inspirat dintr-o reformă similară, implementată în anul 2003 în Germania. „Reforma este o politică fiscală, care motivează angajatorii și mediul de afaceri către angajarea studenților în câmpul muncii și a pensionarilor apți și dornici de muncă. Conceptul este gândit pentru a susține angajatorii, pentru a încuraja munca part-time, dar și pentru a rezolva unele probleme, cum ar fi munca la negru sau cea nedeclarată”, a menționat autoarea acestei inițiative, deputata Mariana Lucrețeanu.

Participanții au convenit să continue discuțiile pe marginea acestui subiect, pentru a identifica cele mai bune soluții pentru a facilita angajarea în câmpul muncii a studenților și a persoanelor în etate și pentru a combate munca ilegală.