Facem doar act de prezență la turneele finale

Facem doar act de prezență la turneele finale

Naționala României a participat la cinci ediții ale CampionatuluI European, a jucat 16 partide și a câștigat una singură. Albania are un procentaj superior, cu o victorie în trei meciuri disputate la turneul final

De cinci ori s-a îmbrăcat România în haine de gală pentru a lua startul la turneele finale ale Campionatului European. Însă, în patru cazuri, „tricolorii” au dezamăgit crunt și s-au întors acasă pe ușa din dos.

CE în formula grupelor există din 1980. România s-a calificat prima dată, la cea de-a doua ediție, găzduită de Franța, în 1984. Într-o grupă extrem de grea, cu Portugalia, RFG și Spania, elevii lui Mircea Lucescu au ratat calificarea în semifinale și au revenit în țară fără victorie.

Nici „Generația de Aur” n-a rupt gura târgului la Euro

Ne puteți urmări și pe Google News

1-1 cu ibericii, 1-2 cu Republica Federală Germană și 0-1 cu lusitanii au fost rezultatele primei participări la marele bal al fotbalului de pe „Bătrânul Continent”. Urmează două campanii de calificare ratate, la Euro 1988 și Euro 1992, iar „tricolorii” ajung în 1996, în Anglia, la CE. „Generația de Aur”, în frunte cu Gheorghe Hagi, Gică Popescu și Dan Petrescu, se afla la apogeu. Speranțele românilor vizau chiar și un titlu continental, dar dezamăgirea a fost atunci chiar mai cruntă decât cea trăită în această vară.

După un debut cu stângul, în jocul contra Franței, scor 0-1, „tricolorii”, antrenați și la acea vreme de Anghel Iordănescu, au fost învinși de Bulgaria (scor 0-1) și de Spania (1-2).

În 2000, cea mai mare performanță

Meciul cu naționala țării vecine a fost marcat de golul nevalidat reușit de Dorinel Munteanu, iar partida cu ibericii a fost una ciudată, „tricolorii” fiind acuzați de bulgari că au jucat foarte relaxat. Abia patru ani mai târziu, în 2000, România reușește să capteze atenția.

În Belgia și Olanda, fotbaliștii pregătiți de Emeric Ienei ajung în sferturile de finală. Este singura situație dintre cele cinci participări, în care prima reprezentativă iese din grupe.

La acea vreme, românii au remizat cu Germania (scor 1-1), au pierdut în fața Portugaliei (scor 0-1) și au învins Anglia (scor 3-2). În prima fază eliminatorie, Italia a fost capăt de drum, pentru că a câștigat fără mari probleme, scor 0-2.

Olanda ar fi vrut, noi n-am putut

În 2008, la competiția desfășurată în Elveția și Austria, echipa națională a revenit la condiția de simplă participantă. E drept, formația pregătită de Victor Pițurcă a căzut într-o grupă imposibilă, cu Franța, Italia și Olanda.

După două remize (0-0 și 1-1) obținute în fața primelor două formații, a urmat un joc decisiv de calificare, cu batavii. Deși nu s-au străduit prea mult, și au dat impresia că sunt niște adversari condescendenți, olandezii ne-au bătut cu 2-0 și ne-au trimis spre București. Impresia lăsată a fost foarte proastă, iar în presa internațională au curs articolele critice ce vizau jocul bătrânicios și plictisitor etalat de „tricolori”.

Duminică, România și-a încheiat particiarea la cel de-al cincilea turneu final. Fără niciun succes (1-2 cu Franța, 1-1 cu Elveția și 0-1 cu Albania). Bilanțul este mediocru, în nota celorlalte turnee, cu excepția celui din 2000. Așadar, în ultimii 16 ani, „tricolorii” n-au deranjat prea mult niciun adversar întâlnit la Euro. În schimb, Albania are deja un succes, la prima participare, în trei meciuri.