Evenimentul Zilei > Monden > Face parte din categoria oamenilor care vor trăi în viitor. Cine este Daniel Tammet, diagnosticat cu savantism
Face parte din categoria oamenilor care vor trăi în viitor. Cine este Daniel Tammet, diagnosticat cu savantism

Face parte din categoria oamenilor care vor trăi în viitor. Cine este Daniel Tammet, diagnosticat cu savantism

Vede lumea cu alți ochii. Ai celui care face și vede lucruri pe care alții abia le înțeleg. El e Daniel Tammet, supranumit geniul viitorului. 

Pentru el cuvintele sunt colorate și pot îngloba emoții, iar numerele pot avea forme. Cine este Daniel Tammet, omul în fața căruia toți cercetătorii lumii fac plecăciuni.

Face parte din categoria oamenilor care vor trăi în viitor. Cine este Daniel Tammet, diagnosticat cu savantism

Oamenii de știință spun că un asemenea caz se întâlnește extrem de rar, pentru că el face parte din categoria celor care vor trăi în viitor. Are un diagnostic greu de crezut, savantism, o maladie extrem de rară, care se aseamănă cu autismul. Cum se manifestă? Daniel Tammet are o inteligență excesivă. Tânărul care s-a născut pe 31 ianuarie 1979 și în copilărie a avut epilepsie. La patru ani însă ceva s-a întâmplat. Dintr-o dată crizele au dispărut, iar creierul a suferit modificări incredibile, nivelul de inteligență devenind unul ieșind din comun. 

Cine este Daniel Tammet, diagnosticat cu savantism
Cine este Daniel Tammet, diagnosticat cu savantism

„Văd imagini, forme și modele. Aproape ca un pătrat, dar cu textura unor picături de ploaie, pulsări aproape”

Din acel moment, Daniel s-a transformat total și a început să rezolve calcule imense, mărturisind că vede răspunsurile în interiorul minții.  „E straniu. Văd imagini, forme și modele. Aproape ca un pătrat, dar cu textura unor picături de ploaie, pulsări aproape. Ceva care se reflectă, arată aproape metalic, poate ca un puls de lumină”, a mărturisit tânărul. Mai mult, creierul său execută comenzi matematice, fără ca el să trebuiască să gândească. 

A făcut o demonstrație incredibilă în anul 2004

Pentru a le arăta tuturor cine este cu adevărat, în 2004, Daniel a recitat live, mai mult de cinci ore, numărul lui Pi (circumferința unui cerc împărțită în diametrul său) până la 22.500 decimale. Și nu a greșit absolut deloc. În altă ordine de idei, tânărul vorbește perfect zece limbi străine, printre care și româna. Și doar în cinci zile a învățat islandeza. 

„Numerele au fost modul prin care mă uitam la lumea din jurul meu”

Până la vârsta de doi ani, a plâns continuu, iar mama savantului spune că în pauzele de la școală, în timp ce alți copii se jucau, Daniel studia modelele frunzelor copacilor și ale scoarței acestora. Acestea aveau complexitatea și structura numerelor pe care le vede acum. „Numerele au fost lentila mea, modul prin care mă uitam la lumea din jurul meu. Așa că mereu număram lucruri, și mă uitam la ceva și mă gândeam asta arată ca 131, asta arată ca 52. Și mă gândeam mereu că tot așa experimentează și alții numerele. Că acesta este un lucru normal”, susține Daniel Tammet. 

„Trei este verde. Patru este albastru. Cinci este galben”

Într-un interviu pe care l-a dat cu ceva timp în urmă, acesta a povestit cum arată lumea lui. „Lumea mea a cuvintelor și numerelor este plină de culoare, emoție și personalitate. (…) Oamenii de știință numesc această afecțiune sinestezie, este o împletire neobișnuită a simțurilor. Iată numerele de la 1 la 12, așa cum le văd eu – fiecare cifră are propria ei formă și personalitate. Unu este un flash de lumină albă. Șase este o gaură neagră micuță și foarte tristă. Desenele sunt alb-negru aici, dar în mintea mea, numerele sunt colorate. Trei este verde. Patru este albastru. Cinci este galben”, a afirmat savantul. 

Sursă foto: brainhq.com