Cum a ajuns Nokia de pe culmile succesului la închidere de fabrici

Cum a ajuns Nokia de pe culmile succesului la închidere de fabrici

Cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, Nokia, ocupă poziţia de lider mondial din 1998. În ultimii trei ani însă, afacerile companiei au început să scadă din cauza că producătorul nu a ţinut pasul cu cerinţelele pieţei.

Coincidenţă sau nu, 2008 marchează apariţia unui produs revoluţionar, care va schimba lumea device-urilor mobile pentru totdeauna: iPhone. Ca urmare a unei strategii neadaptate la piaţă, a cărei explicaţie clară nu poate s-o dea nimeni, compania a pierdut teren masiv în domeniul smartphone-urilor. Iar acest segment de piaţă are cea mai mare creştere în acest moment, numărul de utilizatori care optează pentru acest tip de dispozitive fiind în creştere accentuată.

Pe segmentul de smartphone-uri, compania, care a dominat piaţa din 1996, a coborât pe locul trei în acest an, după Apple şi Samsung. Vânzările au scăzut cu 20% în 2011, faţă de anul trecut. Samsung s-a apropiat foarte mult de compania finlandeză, iar analiştii estimează că sud-coreenii vor trece pe primul loc, anul viitor. Alţi economişti estimează însă că Nokia va reuşi totuşi să rămână lider mondial datorită acordului cu cel mai important producător de software la nivel global, Microsoft.

Ultimele rezultate financiare

Ne puteți urmări și pe Google News

Nokia a înregistrat pierderi operaţionale de 487 milioane euro în al doilea trimestru al acestui an, faţă de un profit operaţional de 295 milioane euro din aceeaşi perioadă a lui 2010.

În trimestrul anterior, profitul operaţional a fost de 439 milioane euro. Vânzările nete ale companiei au scăzut cu 7%, până la 9,28 miliarde euro, de la 10 miliarde euro în cel de-al doilea trimestru din 2010. În comparaţie cu primul trimestru al acestui an, vânzările nete au scăzut cu 11%, de la 10,4 miliarde euro.

Istoricul companiei

Nokia şi-a început activitatea, în 1865, în Finlanda, ca producător de hârtie, apoi de cizme de cauciuc, cabluri şi aparate de transmisie, odată cu construcţia, în aceeaşi ţară, a unei fabrici de hârtie de către omul de afaceri Fredrik Idestam. Firma a devenit cel mai important producător de telefoane mobile în 1998, ca rezultat al investiţiilor pe care le-a făcut în tehnologia GSM, revoluţionară în acea perioadă.

În 1992, Nokia lansa pe piaţă primul său telefon GSM, Nokia 1011. În 2002, compania a lansat primul său telefon 3G, 6650. Un an mai târziu, Nokia a lansat primul telefon prin care utilizatorii puteau să ruleze jocuri în mod multiplayer, N-Gage. În 2005, compania a vândut telefonul cu numărul 1.000.000.000, un Nokia 1100, în Nigeria.

  • Visul frumos de la Jucu s-a risipit. Fabrica Nokia se va închide
  • Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. VEZI ce s-a ales de raiul Nokia
  • Nokia închide centrul de cercetare din Cluj
  • Nokia, un milion de telefoane la Cluj