Compania Exxon Mobil nu va pleca imediat, dar spune că nu va face nicio investiție nouă în proiectul Sakhalin. Mișcarea ExxonMobil vine în urma deciziei grupului energetic britanic BP și Shell de a se retrage din proiectele comune din Rusia. Exxon Mobil spune că își va închide producția din Rusia după atacul lui Vladimir Putin asupra Ucrainei.
Compania energetică din Texas a anunțat că își va înceta implicarea într-un mare proiect rusesc de petrol și gaze, urmând companii precum BP și Shell să părăsească țara. ExxonMobil va începe o retragere treptată din proiectul uriaş Sakhalin pe care îl operează din 1995, spunând că „deplângem acțiunea militară a Rusiei care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei și îi pune în pericol poporul”.
Compania americană operează în Rusia în numele unui consorțiu care include companii rusești, indiene și japoneze, singurul său proiect major în Rusia, după ce s-a retras din două întreprinderi mixte în timpul rundei anterioare de sancțiuni împotriva Rusiei, după anexarea Crimeei în 2014.
Gigantul petrolier american ExxonMobil ia exemplu multor alte companii din întreaga lume
Mișcarea ExxonMobil vine după deciziile anterioare ale grupului energetic britanic BP și Shell de a se retrage din proiectele comune din Rusia. Total Energies din Franța a spus că va rămâne în Rusia, dar se va abține să investească mai mulți bani acolo.
ExxonMobil a subliniat că „procesul de întrerupere a operațiunilor va trebui să fie gestionat cu atenție și coordonat îndeaproape cu partenerii, pentru a se asigura că este executat în siguranță”.
Ca răspuns la evenimentele recente, începem procesul de închidere a operațiunilor şi luăm măsuri pentru a ieşi treptat din acest proiect petrolier, a declarat grupul într-un comunicat.
După atacul lansat de Moscova lansat joi împotriva Ucrainei, provocând o undă de şoc la nivel internațional, Boeing, la rândul său, a declarat că își suspendă sprijinul pentru companiile aeriene ruse și operațiunile sale la Moscova, spunând că este „concentrată pe asigurarea siguranței coechipierilor noștri din regiune”. Acțiunea ar putea cântări foarte mult pe transportatorul de pavilion Aeroflot, care zboară cu Boeing 737 și 777.
Se rupe lanțul economic între Rusia şi restul lumii
Companiile Eni -Italia sau Equinor - Norvegia, şi-au propus să renunțe la acțiunile lor în mai multe proiecte comune cu companii rusești. Iar Disney și WarnerMedia s-au numărat printre giganții divertismentului care au suspendat noile lansări de filme în Rusia, în timp ce greii tehnologiei, cum ar fi Facebook, TikTok și Microsoft, au luat măsuri pentru a reduce răspândirea instituțiilor de știri ruse, care sunt acuzate că au promovat informații greșite despre invazia Ucrainei de către Moscova, informează ndtv.com.