Evenimentul Zilei > International > Spaima pentru revigorarea extremei drepte în Europa
Spaima pentru revigorarea extremei drepte în Europa

Spaima pentru revigorarea extremei drepte în Europa

Alegerile europene care vor avea loc peste puţin timp crează o stare de disconfort pentru unii lideri europeni. Iar în opinia lui Daniel Cohn-Bendit - un apropiat al lui Macron - extrema dreaptă este Calul Troian al lui Putin.

Potrivit lui Daniel Cohn-Bendit, partidele de extremă dreapta europene sunt puternic legate de Putin şi de Rusia. Extrema dreaptă europeană, printre care şi Adunarea Naţională a lui Marine Le Pen, este Calul Troian în Europa al preşedintrelui rus Vladimir Putin. Aceste acuzaţii au fost făcute astăzi de dimineaţă de bătrânul lider ecologist Daniel Cohn-Bendit, susţinător al listei LREM-MoDem. Acest apropiat al lui Emmanuel Macron a afirmat aceste lucruri într-o sesiune Facebook Live organizată de lista Renaşterii, chiar după scandalul care a provocat ruperea coaliţiei dintre dreapta şi extrema dreaptă în Austria.

Puternic legaţi de Putin?

Filmat în secret cu o cameră ascunsă, vice-cancelarul de extremă dreapta Heinz-Chirstian Strache a spus câteva cuvinte, înaintea alegerilor legislative din 2017, unei femei despre care credea că are legătură cu o influentă personalitate rusă privind o finanţare în schimbul accesului pe pieţele austriece. Dezvăluirea acestei secvenţe a provocat demisia sa şi ruperea coaliţiei.
''Marine Le Pen, extrema dreaptă austriacă, extrema dreaptă germană, sunt puternic legate de partidul lui Putin şi de acesta însuşi'', a subliniat Cohn, spunând că ''extrema dreaptă austriacă este aliatul privilegiat al Adunării Naţionale''. A vota pentru aceste liste la alegerile europene, duminica viitoare, înseamnă a alege ''oameni care gândesc să reconstruiască Europa cu americanii pentru Trump, sau cu ruşii pentru Putin''.

Riscuri de ''fugă'' spre Rusia?

FPÖ, partidul  lui Strache semnase, înaintea sosirii la putere la Viena, un acord de cooperare cu Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin. Daniel Cohn-Bendit  a explicat de asemenea, astăzi, că ''servicile secrete germane au spus că nu mai vor să colaboreze cu Austria fiindcă ministrul de Interne austriac furniza Rusiei informaţii despre cooperarea dintre serviciile secrete europene''.
Potrivit ziarului german Welt, şeful serviciilor secrete germane, Thomas Haldenwang, a indicat în timpul unei audieri în Bundestag, săptămâna aceasta, că cooperarea cu Austria în materie de servicii secrete comportă ricuri de ''fugă'' spre Rusia.