Călcatul rufelor poate fi o activitate plictisitoare și repetitivă, însă este necesară. Cu toate acestea, unii oameni au făcut din activitate un sport extrem, practicat în aer liber.
Extreme ironing (călcatul rufelor în condiții extreme) reprezintă „ultima modă în materie de sport extrem practicat în aer liber”. Acest sport neobișnuit a cunoscut o dezvoltare în 2013, atunci când mai mulți americani au început să calce rufele în locuri total neobișnuite.
Extreme ironing, „călcatul rufelor în condiții extreme”
Extreme ironing (numit și EI) este un sport extrem în care oamenii duc mese de călcat în locuri îndepărtate și calcă articole de îmbrăcăminte. Potrivit Extreme Ironing Bureau, călcatul extrem este „cel mai recent sport periculos care combină emoțiile unei activități extreme în aer liber cu satisfacția unei cămăși bine călcate".
O parte din atracția și interesul pe care mass-media le-a manifestat față de călcatul extrem pare să se concentreze pe problema dacă este într-adevăr un sport sau nu. Se consideră în general că este o activitate ironică, de divertisment.
Printre locațiile în care au avut loc astfel de activități se numără: un versant de munte în timpul abrupt; o pădure; într-o canoe; în timp ce se schiază sau se face snowboarding; deasupra unor statui mari de bronz; în mijlocul unei străzi; sub apă; în mijlocul autostrăzii; într-o cursă de ciclism; în timp ce se face parașutism și sub stratul de gheață al unui lac înghețat.
Călcatul extrem a fost inventat în 1997 în Leicester, Anglia, de către Phil Shaw, în grădina sa
După ce a venit acasă de la serviciu, Phil Shaw avea de făcut o mulțime de treburi, printre care și călcatul rufelor. El a decis să combine călcatul rufelor cu activități în aer liber, într-un nou sport extrem. În iunie 1999, Shaw a pornit într-un turneu internațional pentru a promova această activitate. Etapele au inclus Statele Unite ale Americii, Fiji, Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud. O întâlnire cu turiști germani în Noua Zeelandă a dus la formarea unui grup numit „Extreme Ironing International".
Acest sport a câștigat atenția internațională în 2003, după ce a apărut un documentar intitulat Extreme Ironing: Pressing for Victory, produs pentru Channel 4 din Marea Britanie de către Wag TV. Programul a urmărit eforturile echipei britanice și eventualele clasări pe locurile de bronz și de aur la primul Campionat Mondial de Extreme Ironing din Germania.
Un reportaj secundar a analizat rivalitatea dintre EIB (Extreme Ironing Bureau) și un grup numit Urban Housework, care încerca să își creeze propriul sport extrem bazat pe alte activități de curățenie. Filmul a fost difuzat ulterior pe National Geographic.
Record mondial stabilit într-o tabără din munții Everest
În 2003, John Roberts și Ben Gibbons din Cheltenham, Gloucestershire și Christopher Allan Jowsey din Newcastle, au călcat un tricou chiar în Tabăra de bază a Everestului. Se crede că acesta este recordul mondial de altitudine pentru acest sport. Înălțimea raportată a fost de 5.440 de metri.
În martie 2008, o echipă de 72 de scafandri care călcau simultan sub apă a stabilit un nou record mondial pentru numărul de persoane care calcă sub apă în același timp.
Extreme ironing a devenit tot mai popular
La 10 ianuarie 2009, 128 de scafandri au încercat să doboare recordul mondial anterior, reușind să confirme 86 de scafandri care călcau haine într-o perioadă de 10 minute. Evenimentul a avut loc la National Diving and Activity Centre (NDAC) de lângă Chepstow, Monmouthshire, și a fost organizat de membrii forumului de pe internet Yorkshire Divers. Pe lângă faptul că a doborât recordul mondial, evenimentul a strâns peste 15.000 de lire sterline pentru Royal National Lifeboat Institution.
La 28 martie 2011, clubul olandez de scufundări De Waterman din Oss, Țările de Jos, a stabilit un nou record mondial (oficial) de călcat extrem sub apă. Un grup de 173 de scafandri a stabilit noul record mondial într-o piscină interioară din Oss. De Waterman a organizat acest eveniment pentru a marca aniversarea a 40 de ani de existență.
La 16 iunie 2018, Roland Piccoli a călcat un tricou la o adâncime de 42 m în cea mai adâncă piscină din lume din Montegrotto Terme, Italia.