Extraordinarul caz al unui ACTIVIST PCR care s-a înfrăţit cu DOMNII DEMOCRAŢI şi acum este FAVORIT LA PRIMĂRIE. Lovitura politică a anului?

Extraordinarul caz al unui ACTIVIST PCR care s-a înfrăţit cu DOMNII DEMOCRAŢI şi acum este FAVORIT LA PRIMĂRIE. Lovitura politică a anului?

Ilie Păducel este numele unui personaj care are şcoala de partid în el şi care se pregăteşte să dea lovitura politică a anului.

Păducel poate deveni studiu de caz despre felul în care liberalii îşi respectă propriul „decalog de integritate”. Un om cu ani mulţi de activism pentru PCR în spate şi care, după Revoluţie a pendulat între PD şi PSD, a devenit acum miza unui scandal intern în organizaţia judeţeană Hunedoara a liberalilor. Este cotat cu şanse reale de a câştiga încă un mandat de primar al Petrilei. Ar fi al şaselea.

Ilie Păducel este absolvent al „academiei de partid” „Ştefan Gheorghiu”. În 1981 şi-a intrat în rolul pentru care s-a pregătit: a fost secretar al comitetului de partid de la Exploatarea Minieră Lonea (situată lângă Petrila). În 1988 a devenit preşedinte al Consiliului Popular Petrila şi prim-secretar al Comitetului Orăşenesc de Partid. La revoluţie a fost gonit cu pietre din Primărie. În 1996 a fost retrimis la post de electorat, prezentându-se drept candidat independent. În Valea Jiului începuseră să apară anunţurile referitoare la închideri de mine şi disponibilizări, iar lumea începuse să regrete „vremurile apuse”. În 2000 a fost susţinut de PD, iar în 2004 a candidat din partea PSD. A revenit la PD (redenumit PDL), în 2013 a fost exclus din partid, aşa că a revenit la PSD. Pesediştii au anunţat că nu-l mai susţin pentru încă un mandat aşa că Ilie Păducel a acceptat invitaţia liberalilor. PNL nu a avut niciodată vreun primar în Valea Jiului, zonă mai mereu „roşie” din punct de vedere politic şi îşi doreşte cu ardoare unul acum.

Metode vechi, dar sigure

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre Ilie Păducel se spune că este un individ „uns cu toate alifiile”, cel puţin din punct de vedere politic. Nu vorbeşte urât nimănui (în faţă), nu te contrazice brutal, încearcă să fie mereu condescendent. Odată reajuns primar, în 1996, a ştiut cum să „fure” capital de imagine apărând alături de politicieni cunoscuţi. De exemplu, s-a afişat cu Traian Băsescu atunci când acesta spunea răspicat „Nu vă închidem minele”, a susţinut-o pe Monica Iacob – Ridzi la ultimele alegeri parlamentare deşi el era membru PDL, iar Ridzi trecuse la UNPR. Pe de altă parte a şi profitat de faptul că oraşul pe care-l administrează de 20 de ani nu a putut produce un alt personaj politic cu credibilitate. Gurile rele spun că însuşi Păducel a avut grijă de asta. La alegerile locale şi-ar fi pus oameni de la alte partide să candideze pentru a rupe din voturile contracandidatului sau, politicienii mai tineri care „scoteau capul” ar fi fost „lucraţi informativ” de oamenii din jurul lui Păducel.

Aşa s-a ajuns la situaţia în care, în ianuarie 2016, Ilie Păducel (fost secretar PCR, primar cu 22 de ani experienţă, dacă-i socotim şi pe cei din vremea comunismului) să declare unui cotidian local, fără să se teamă de vreo consecinţă: „Oricum, de candidat eu candidez pentru funcţia de primar, asta e cert! Candidez şi din partea Partidei Rromilor sau a UDMR dacă e nevoie”.