Extrădarea lui Necolaiciuc poate dura şi doi ani

Procedura de extradare a lui Mihai Necolaiciuc a fost intiţată de partea româna după ce un procuror al Departamentului de Justiţie al Statelor Unite a informat autorităţile de la Bucureşti de faptul că acesta a fost localizat pe teritoriul Statului Florida. Informaţia a fost făcută publică, în urmă cu puţin timp de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Potrivit dreptului american, Necolaiciuc va avea la dispoziţie trei cai de atac împotriva unei eventuale sentinţe de extradare. În acest context, ministrul de Justiţiei a apreciat, în cadrul conferiţei de presă pe care a susţinut-o pe aceasta temă, procedura de extradare va putea dura şi doi ani de zile.

Cererea de extrădare va fi prezentata instantei din SUA, la 22 august 2009. Partea româna a transmis deja către autorităţile americane toate documentele care au fost solicitate, încă din 28 februarie 2008. Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulată de Ministerul Justiţiei referitor la Mihai Necolaiciuc.

"Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) informează că autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie în vederea extrădării formulată de MJLC privind pe cetăţeanul român Mihai Necolaiciuc", a precizat, marţi, ministerul, într-un comunciat de presă. Astfel, procurorul de caz din Statele Unite a informat Ministerul Justiţiei că un judecător american a emis în 22 iunie un mandat intern de arestare în vederea extrădării pentru Mihai Necolaiciuc.

MJLC va continua cooperarea în acest caz cu autorităţile americane până la extrădarea efectivă a lui Mihai Necolaiciuc, potrivit procedurilor prevăzute de lege. Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR este căutat prin Interpol din 2004 pentru delapidare, a fost reţinut pe 17 iunie în Florida pentru încălcarea legii imigraţiei.  

Predoiu preocupat de cazul Necolaiciuc "Soluţionarea cererii de extrădare se face conform legii americane. În procedura de extrădare din SUA nu se aplică legea română. Admiterea cererii de arestare provizorie în vederea extrădării este doar un prim pas în procedura de extrădare. Urmează ca instanţa federeală din Florida să se pronunţe cu privire la cererea de extrădare şi să decidă într-un sens sau altul. Soluţionarea cererii într-o primă instanţă ar putea dura aproximativ un an. În cazul în care instanţa admite cererea de extrădare. Necolaiciuc are dreptul să uziteze de căile de atac prevăzute de legea americană. Necolaiciuc ar avea la dispoziţie trei căi de atac", a explicat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

CITEŞTE ŞI:

Arestarea provizorie a lui Necolaiciuc, admisă de SUA

Mihai Necolaiciuc avea paşaport de Venezuela