Expunerea la soare în orele de vârf, recomandată pentru producţia de vitamina D

Expunerea la soare în orele de vârf, recomandată pentru producţia de vitamina D

Despre expunerea la soare se ştia, până de curând, că este nocivă în cazul în care se face în timpul orelor de vârf de acţiune a razelor ultraviolete (11.00 şi 15.00). Dintre efecte, în afară de insolaţie şi arsuri - cele mai puţin grave - expunerea necontrolată la soare poate duce, în timp la apariţia cancerului de piele.

Recent, însă, mai multe organizaţii care activează în domeniul sănătăţii au făcut o descoperire care deschide noi perspective cu privire la expunerea neprotejată la acţiunea razelor de soare: plaja la orele de vârf şi fără folosirea vreunei creme cu factor de protecţie stimulează producţia crescută de vitamina D în organism. În acest sens, mulţi experţi spun că sfaturile deja cunoscute cu privire la protecţia solară ca modalitate de protecţie împotriva cancerului de piele ar putea creşte riscul apariţiei a numeroase alte boli legate de carenţele de vitamina D, pe care corpul o poate produce numai în cazul expunerii la soare. Informaţiile cu fost publicate într-un document confidenţial semnat de Societatea de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie şi de alte societăţi medicale precum British Heart Foundation, The Multiple Sclerosis Society, Diabetes UK şi National Osteoporosis Society, document care a intrat în posesia jurnaliştilor de la The Independent.

"Timpul necesar sintetizării de către organism a vitaminei D este cu siguranţă mult mai scurt decât acela în care pielea se poarte arde sau poate să apară insolaţia. În mod normal, dacă staţi afară la prânz câteva minute fără să vă protejaţi cu cremă cu factor de protecţie sau să vă acoperiţi capul cu o pălărie ar trebui să fie suficient pentru ca organismul să producă o cantitate suficientă de vitamina D", se arată în documentul specialiştilor. "Este adevărat că numai în perioada verii şi în orele de vârf organismul poate sintetiza vitamina D. Însă, avem nevoie şi în timpul anului de această vitamină, pe care, de cele de mai multe ori o obţinem din alimentaţie. De aceea, dacă punem în balanţă acest beneficiu singular al expunerii corpului la radiaţiile ultraviolete cu efectele adverse, este totuşi, mai bine să evităm expunerea la razele solare în timpul orelor de vârf şi neprotejaţi", explică doctorul Sebastian Pop, medic dermatolog în cadrul clinicii Dove. Tot alimentaţia rămâne baza 10 minute de plimbare prin soare zilnic, astfel încât soarele să acţioneze asupra a 30% din suprafaţa pielii (braţe şi picioare) sunt suficiente pentru aportul de vară al vitaminei D, mai spune medicul Sebastian Pop. Acesta spune, însă, că folosirea cremelor cu factor de protecţie este absolut necesară pentru perioada verii, mai ales că protecţia solară asigurtă de acestea nu este totală, ci se realizează în protecţie de 80-90%.

Astfel, pentru o mai bună protejare împotriva acţiunii nocive a soarelui, dar şi pentru o piele frumoasă, recomandă folosirea cremelor cu factor de protecţie combinate cu seruri sau creme cu antioxidanţi.

„Înainte de aplicarea loţiunilor cu factor de protecţie, este bine să ungeţi pilelea cu o cremă sau cu seruri care au vitamina C sau E, antioxidanţi puternici. În acest fel, vă veţi apăra atât de acţiunea nocivă a soarelui, var veţi menţine şi un tonus foarte bun al pielii”, recomandă medicul dermatolog Sebastian Pop.

  • În ultimii ani s-a constatat o creştere importantă atât a incidenţei dermatozelor polimorfe solare – cunoscute popular drept alergii solare -, cât şi  a numărului cazurilor de cancer de piele.

Ne puteți urmări și pe Google News