Exproprieri la două capete pentru Autostrada Transilvania

Valoarea terenurilor expropriate pentru construcţia de autostrăzi sau drumuri naţionale este contrazisă chiar de experţii care au stabilit-o.

„Evenimentul zilei“ a prezentat, în ediţia de ieri, modul în care preţul terenurilor de pe traseul Autostrăzii Transilvania a ajuns să fie chiar de şase ori mai mare, după ce ajung în instanţă.   La Tribunalul Cluj au fost depuse 156 de dosare de către clujenii nemulţumiţi de preţurile acordate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Avocaţii de la autostradă, lipsă la apel   Petru Guş, prim-vicepreşedinte al Partidului România Mare, filiala Cluj, şi consilier judeţean, este unul dintre evaluatorii funciari care stabilesc, pe de-o parte, preţuri mici pentru terenurile aflate în această situaţie, după care, pe de altă parte, le „umflă“ de câteva ori pe hârtie, în calitate de membri ai comisiilor de experţi desemnate de magistraţi.

Asta pentru că, deşi legea spune că preţurile de expropriere trebuie calculate la momentul transferului dreptului de proprietate, mulţi experţi stabilesc un preţ la nivelul la care ar ajunge dacă investiţia ar fi deja finalizată.   Numele expertului Guş apare şi în cazul exproprierilor pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. Avocata Cecilia Popa, de la casa de avocatură Cecilia Popa& Asociaţii, care se ocupă de exproprierea terenurilor, vorbeşte în termeni duri despre Petru Guş.   „S-a ajuns la un fel de organizaţie mafiotă. Hai să nu spun mafiotă, că e greu cuvântul. La fiecare din aceste evaluări catastrofice pe care le primim facem observaţii. Cerem contraexpertize, dar instanţele nu iau în considerare observaţiile noastre“, ne-a declarat avocata.

Petru Guş a fost ales să se ocupe de evaluările terenurilor pentru că este o personalitate pe plan local. „Dânsul a făcut acele evaluări care sunt trecute în hotărârile de expropriere într-un mod profesionist. L-am numit pe domnul Guş şi la comisiile de experţ i numite de instanţă, însă ne-am trezit că domnul Guş s-a trezit să subscrie la valorile mult evaluate a celorlalţi doi experţi“, a mai spus Popa.

Aceasta a adăugat că onorariile expertului sunt cele mai mari şi că acestea variază între 600 şi 1.000 de lei. „Noi nu îl vom mai numi în continuare. Când l-am întrebat de ce subscrie la aşa preţuri mari, dumnealui a răspuns că s-au făcut presiuni asupra lui, după care a întors-o şi a declarat că preţurile la imobiliare au crescut exploziv“, a completat Popa.   Pe tronsoanele 2 B şi 3 C ale Autostrăzii Transilvania trebuie expropriate 12.000 de proprietăţi.

Cazul „şoselei de centură“

Un alt caz în care este implicat Guş este cel al şoselei de centură Cluj-Est, Vâlcele Apahida, o investiţ ie estimată la 75 de milioane de euro. Expertul Petru Guş a fost desemnat de cabinetul de avocatură Mircea Costin, care a câştigat licitaţia pentru exproprierea terenurilor pe unde va trece şoseaua de centură.

Avocatul Mircea Costin a recunoscut că expertul Petru Guş, unul dintre cel mai bine cotaţi experţi clujeni, a efectuat expertizele care au stat la baza stabilirii costurilor de expropriere, dar a şi făcut parte din comisiile de experţ i evaluatori ai instanţelor de judecată, unde preţurile stabilite au fost altele. „Noi avem pe rol pentru şoseaua de centură 26 de dosare ale unor proprietari nemulţumiţi pentru sumele primite. Restul de peste 450 de proprietari au fost de acord cu sumele stabilite şi nu au atacat în instanţă“, a spus avocatul Costin.

Un astfel de exemplu este al unui clujean, L.V., care a primit pentru o suprafaţă de teren de 349 de metri pătraţi 11.855 de lei. Această sumă, a fost fixată de comisia din care a făcut parte şi Petru Guş. Ulterior, nemulţumit de sumă, clujeanul a dat în judecată comisia de exproprieri. Instanţa a decis formarea unei comisii de evaluatori unde din nou apare Petru Guş, care a stabilit că terenul valorează 18.080 de lei.

MĂRTURISIRE   Petru Guş: „Se lua în calcul valoarea de piaţă a terenurilor“

Petru Guş admite că sumele stabilite de experţi diferă de la momentul emiterii deciziei de expropriere şi cel al expertizei comandată de instanţă. „Eu am făcut parte din comisia care a evaluat terenul pentru expertiză. Şi am făcut parte şi din comisia de evaluatori din a doua etapă, când proprietarul nemulţumit a contestat preţul la instanţă. Au existat cazuri când s-au dat preţuri mai mari pentru că au fost alte elemente de piaţă. Dacă a trecut un an de la prima până la a doua evaluare, piaţa imobiliară a evoluat din cauza acestei investiţii. Este greu de spus cuantumul, dar îmi amintesc că iniţial a fost vorba despre 10 euro şi s-a ajuns la 16-18 euro pe metru pătrat, şi asta pentru că se lua în calcul valoarea de piaţă a terenurilor“, ne-a spus Petru Guş.