Expoziţie „Szazs - Albici: O familie de artiști din epoca de aur”
Editura Evenimentul si Capital

Expoziţie „Szazs - Albici: O familie de artiști din epoca de aur”

Autor: | | 0 Comentarii | 249 Vizualizari

Galeria Romană vă invită la o nouă expoziţie din seria „Familii de artiști”, joi, 10 mai 2018, ora 19.00, Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1, sector 1, București.

Familia de artiști Szazs Albici a trăit intr-un model social care poate fi considerat, în funcţie de perspectiva din care privim: ori „Epoca de Aur”, ori „Anii de Plumb”.

Acest paradox al societăţii românești s-a evidenţiat de-a lungul istoriei, zi după zi, dar mai ales în perioada postbelică, despre care Emil Cioran spunea: „nu pot iubi decât o Românie în delir”.

Delir a fost cu prisosinţă, în acele vremuri în care arta membrilor familiei era când ridicată în slăvi, când interzisă, iar Cenaclul Tineretului funcţiona ca un creuzet al avangardei europene.

Cuvântul de deschidere al expoziției va fi rostit de Teodor Baconschi, cunoscutul diplomat, scriitor, teolog, antropolog și politician.

Program

Expoziţia, realizată sub înaltul patronaj al Excelenței Sale domnul Urs Herren, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, este deschisă în perioada: 10 mai - 9 iunie 2018, iar programul de vizitare: luni-vineri: 10:00-18:00, sâmbătă: 10:00-15:00.

Ce spun artiștii

Lia Szazs: Realismul viguros creat prin acumulări baroce de elemente formale până la un punct influenţat de pictorul italian Campigli s-a transformat cu timpul într-unul metaforic / simbolic susţinut de o hotărâtă viziune Pop Art. Atrasă de pânza imaculată, Lia Szàsz o transfigurează de fiecare dată, în plan spiritual, convinsă că pictura este mai ales un spaţiu al liniștii.

Dorian Szazs: Mișcarea și energia sunt doi vectori în jurul cărora se articulează întreaga operă a lui Dorian Szasz. Sportul reprezentat în culori brute îl apropie ca tematică de modele ale Pop Art-ului anilor ’60. Opera pictată a lui Dorian Szàsz este însă greu de încadrat. În anii ’70 nimeni în România nu practica un astfel de stil.

Ileana Szazs: Ileana Szàsz este, hotărât, un pictor realist. Mai mult decât construcţia de tip clasic a unei imagini și știinţa culorilor, deprinse în atelierul părinţilor săi Lia și Dorian Szàsz, ea se lansează într-o căutare ezoterică folosind fapte și gesturi naturale, pe care le ordonează într-o altă succesiune factuală.

Antonio Albici: Antonio Albici reușește să sugereze densitatea materiei fără nevoia de a recurge la încărcări păstoase, la zgârieturi agresive sau acumulări excesive. El ne oferă suprafeţe limpezi, aproape glaciale, mergând până la jocul subtil al transparenţelor.

Arno Albici: Arno Albici reușește să- și așeze imaginile la același nivel de excelenţă motivat de atracţia spre magia orientală. În special, Japonia desăvârșește această rigoare elveţiană naturală.

Pagina 1 din 1
Tag-uri: szazs, albici, anii, plumbStirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate