Expoziție la Galeria Romană. Locurile magice ale Militzei Sion
- Dosofteea Lainici
- 3 noiembrie 2016, 00:00
Expoziția „Atelier” a artistului plastic Militza Sion, care s-a vernisat marți seară, la Galeria Romană, a fost un prilej de împrospătare a privirii și chiar a… respirației pentru bucureșteni. Într-un oraș cu ziduri cenușii, tablourile Militzei Sion au adus foșnetul plăcut al naturii, prospețimea ei
Locul magic, lacul de smarald, lacul în diverse momente ale zilei, un apus de soare incandescent, dar prietenos, la malul mării, orizontul marin, cel al orașului, cel de niciunde, o Golgotă, un „Dumnezeul în care spui că nu crezi” și multe alte lucrări ale Militzei Sion au transformat Galeria Romană într-o oază de culoare și bucurie.
Așa cum ea însăși mărturisea, artista a oscilat întreaga viață între arthitectură și pictură, între ceva foarte precis și culoarea așezată pe sufletul artistului. A realizat lucrări semnificative de arhitectură.
Nu facem o listă. Doar constatăm că în realizarea lucrărilor prezentate în expoziția de la Galeria Romană s-a lăsat sedusă total de culoare. Este o explozie de culoare, este dragoste de a dărui și altora bucuria pe care artistul o simte atunci când merge în universul său, casa de lângă lac. Lacul i-a devenit atelier și muză.
Mai sunt câteva portrete ale unor prieteni „o foarte crudă apropiere de figura umană”, după cum remarca dr. Ioana Vlasiu, critic de artă. Mai sunt câteva orașe, de aici și de aiurea. În ele se vede și se simte arhitectul. În ele se vede desenul. Pentru că, așa cum spunea și maestrul Paul Gherasim, desenul este ceea ce unește pe arhitect de pictor. De altfel, așa cum amintea și gazda vernisajului, Monica Andronic, Galeria Romană a avut bucuria de a prezenta în primăvară expoziția „Nedespărțite daruri”, care a evidențiat desene și picturi ale unor mari arhitecți români, o „lucrare” realizată de maestrul Paul Gherasim și arhitectul Militza Sion.
„Am avut tentații și sfâșieri de-a lungul existenței”
La vernisajul expoziţiei, criticul de artă Ioana Vlasiu a făcut o prezentare interesantă a artistei Militza Sion.
„Dacă ar fi să spun doar în două cuvinte ce caracterizează munca artistică a Militzei Sion, aș spune că ea se află sub semnul unei indecizii fertile. (…) Fără să abandoneze arhitectura, meditând pe marginea ei, Militza Sion a reușit să dezvolte o pictură de o coerență și de o libertate remarcabile, să transforme exercițiul reprezentării plastice, dintr-o anexă, fie ea și inspirată, fie ea și strălucită, într-o disciplină cu întreaga ei autonomie și coerență”. „Nu regret faptul că am ajuns la Arhitectură. Aș fi putut fi, prin natura mea, mai aproape de artele plastice. Însă, arhitectura, cu rigorile ei, mi-a dat un alt orizont pe care nu l-aș fi avut niciodată, altfel. Și am pendulat mereu, am avut tentații și sfâșieri de-a lungul existenței”, a recunoscut Militza Sion. Dar a recunoscut și faptul că arhitectura i-a ocupat mult timp și a fost „pictor de duminică”. Până când a găsit locul magic, lacul care o inspiră.
50 de ani de arhitectură
Militza Sion a profesat arhitectura timp de peste 50 de ani şi, în paralel, s-a dedicat desenului şi picturii. Expoziţia „Atelier” prezintă lucrări de pictură realizate în ultimii ani în atelierul propriu, construit pe malul unui lac- un loc de linişte şi reculegere - temă devenită subiect preferat. În expoziţie există şi reluările unor subiecte care au preocupat-o dintotdeauna: alcătuiri urbane pierdute în timp şi spaţiu, orizontulsimbol al hotarului dintre lumi, misterul ascuns pretutindeni sau drumul spre înălţimi, spre lumină. Trăsătura artei sale este o permanentă trecere de la real concret către un expresionism abstract.
FOTO: Militza Sion și gazda expoziției, Monica Andronic (dreapta)
Mai toți copiii purtau aripi
„A început ca un joc în prima copilărie, când îmi umpleam ore întregi desenând. Orizontul meu era limitat, justițiar și populat cu îngeri care recompensau copiii (printre care mă aflam și eu) pentru faptele bune. Între copii și îngeri nu făceam distincție precisă. Mai toți copiii purtau aripi.” A primit îndrumarea mamei sale, care studiase filosofia și artele frumoase. „Am continuat să desenez peisaje, portrete, compoziții, ilustrații ale unor lucrări literare. A merge la arhitectură a fost o alegere grea, căci oscilam între arte frumoase și matematică - o disciplină care mă atrăgea în egală măsură”, mărturisește Militza Sion.
Expoziţia se va desfăşura în perioada: 1-19 noiembrie 2016, la Galeria Romană, bulevardul Lascăr Catargiu, numarul 1, Piața Romană. Orar: luni - vineri între orele 10:00 - 18:00; sâmbătă, între orele 10:00 – 15:00