Vaccinul revoluționar propus de români pentru combaterea coronavirusului încă de la finele lunii ianuarie, a fost ”validat” de un grup de cercetători chienzi, la o lună distanță. Profesorul dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen - cel mai mare centru de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din Estul Europei, relatează cum instituția pe care o conduce a fost ofertată inclusiv de Ambasada Chinei, pentru a avansa cercetările.
”Pe data de 8 februarie am publicat (împreună cu echipa de la OncoGen) un articol care descrie tehnologia de producerea a unui vaccin împotriva COVID-19, tehnologie care fusese postată pe site-ul OncoGen.ro cu circa 2 săptămâni înainte. Astăzi am aflat că pe data de 3 martie, un grup de cercetători chinezi au publicat un articol (aproape) identic cu al nostru.
Ceea ce nu v-am spus este că în data de 4 februarie am fost contactați de Ambasada Chinei în România cu rugămintea de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în practică a acestei tehnologii. Noi am fost de acord și avem corespondență pentru a dovedi acest lucru. Dar nu am fost de acord ca ei să își insușească rezultatele muncii noastre și apoi să mai și adauge ”All Rights Reserved”.
Așa că în timp ce presa românească relata, uneori ironic, cercetătorii chinezi se inspirau la greu. Oricum noi mergem înainte cu punerea în practică a tehnologiei noastre,... deși autoritățile române au văzut nenumărate referințe la acest vaccin, nimeni nu s-a oferit să ne întindă o mână de ajutor”, a scris profesorul Păunescu pe pagina sa de Facebook.
Localizat la Timișoara, OncoGen este cel mai mare centru de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din Estul Europei.
Schimb de experiență cu chinezii
Prof. Păunescu susține că, până la urmă, vaccinul propus de OncoGen a fost ”validat” de chinezi. ”La scurt timp după publicarea articolului referitor la cercetarea noastră, am fost contactați de Ambasada Chinei, care ne-a oferit inclusiv sprijin material pentru a avansa. Tot ce am dorit noi a fost să putem avea un schimb de experiență cu cercetători chinezi.
În acest sens, am găsit, la cererea diplomaților, trei institute care derulau cercetări în același domeniu ca și noi. Ulterior, înrăutățindu-se situația în China, răspunsul a fost că trebuie să se focuseze pe salvarea populației, lucru firesc de altfel, urmând ca schimburile științifice să fie continuate ulterior”, a explicat, în exclusivitate pentru Evz.ro, profesorul Păunescu.
La începutul lunii, un grup de cercetători chinezi au publicat un studiu despre un vaccin adaptat caracteristicilor genetice imune ale populației dintr-o anumită regiune, exact ceea ce, din ianuarie, au propus și timișorenii. Până la urmă, aceasta poate fi o soluție viabilă, având în vedere că soluția găsită inhibă virusul în esența lui, indiferent de câte mutații genetice a mai suferit acesta între timp.
Vaccinul propus ține cont de ”haina” proteică a virusului
Amintim că Evz.ro a scris despre posibilul vaccin dezvoltat de timișorenii de la OncoGen, încă din 1 februarie, adică la scurt timp după ce formula acestuia a fost definitivată. Cercetătorii români propuneau un vaccin personalizat pentru pentru noul coronavirus din China.
Este vorba de ”o strategie de vaccinomică personalizată”, care, conform testelor efectuate în laborator, se dovedește mai eficientă decât procedurile clasice de vaccinare la scară largă. Aceasta se bazează pe identificarea de peptide specifice adaptate caracteristicilor genetice imune ale populației dintr-o anumită regiune.
Soluția găsită de specialiștii de la Timișoara derivă din tehnologia de vaccinare bazată pe ”long neoantigen peptides” folosită în terapia cancerului. Concret, ideea specialiștilor de la Timișoara era aceea că în funcție de specificul unei populații se impun anume tipuri de imunizare. Mai mult, ideea specialiștilor ar fi rezolvat și problema deselor mutații pe care le suportă virusul într-un timp foarte scurt.
„Abordarea pe care am folosit-o pentru proiectarea potențialilor candidați la vaccinul peptidic are o strategie mai personalizată, denumită vaccinomică, care permite selectarea proteinelor virale țintă cu rate de mutație scăzute și proiectarea peptidelor adaptate la caracteristicile imune ale populațiilor țintă, variabilă pe baza locației geografice și a etnicității”, transmit specialiștii în studiul publicat.
Dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen, a declarat pentru Evz.ro, că a transmis cercetarea către mai mulți colegi medici din Statele Unite și Europa, iar aceștia au catalogat-o drept „foarte interesantă”, informându-și mai departe colegii specializați în muncă de laborator.
„Principala problemă în vaccinarea antivirală este aceea că virusul își tot schimbă „haina”, capsula proteică. Aceasta este partea din virus care acoperă virusul, care este recunoscută de sistemul imun și folosită ca atare în imunizări, în producerea de vaccinuri. (…) Există opt molecule implicate în răspunsul imun, care acoperă cam 90 % din populația României.
Folosind acele date și folosind datele despre structura virusului din China, prezentate de cercetătorii chinezi, din genomul virusului poți deduce structura capsulei, care poate fi ținta unui răspuns imun.
Le-am pus împreună și am reușit să obținem o baterie de peptide (fragmente de proteine), din capsula virusului, care ar stimula foarte puternic receptorii de antigen ai celulelor imune specifice zonei noastre geografice și Europei. Este, ceea ce noi am numi un vaccin personalizat regional”, mai explica, la aceeași dată, dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen Timișoara.
Vă întrebați, desigur, dacă timișorenii au găsit o variantă de vaccin, deja din ianuarie, de ce aceasta nu se și realizează? Ei bine, pentru că vaccinul trebuie produs. ”În momentul de față deși formula vaccinului a fost stabilită, el nu este produs, OncoGen nefiind un institut de producție, ci unul de cercetare”, a mai declarat în exclusivitate pentru Evz.ro, prof. Păunescu. O variantă fezabilă ar fi fost realizarea vaccinului la Institutul Cantacuzino, crede specialistul.