Explozie bizară în Europa! Forțele NATO au intrat în alertă. Posibilă legătură cu războiul din Ucraina

Explozie bizară în Europa! Forțele NATO au intrat în alertă. Posibilă legătură cu războiul din Ucraina Sursa: Twitter

Locuitorii orașului Zagreb, capitala Croației, au intrat în alertă, în noaptea de joi spre vineri, din cauza unei explozii misterioase. Autoritățile au stabilit că deflagrația s-a produs într-un din cartierele orașului, în apropierea unui cămin studențesc.

La scurtă vreme după miezul nopții, când majoritatea locuitorilor se odihneau, o explozie puternică a zguduit orașul Zagreb. Îngrijorați, oamenii s-au panicat, iar autoritățile croate au demarat cercetările. Martorii au indicat locația exactă în care a avut loc explozia, într-un cartier al orașului, în vecinătatea unui cămin pentru studenți. În zonă a fost descoperit un crater cu o adâncimea de aproape trei metri, iar două parașute distruse au fost găsite în apropiere, după cum relatează Știrile ProTV.

Polițiștii și pompierii care au sosit la fața locului au îndepărtat curioșii de epicentrul exploziei și au început o investigație. În crater și pe marginea acestuia au fost descoperite mai mai multe resturi de la un aparat de zbor.

Nimeni nu a oferit nici o comunicare oficială cu privire la ceea ce s-a descoperit. Din primele informații scurse în presă, ar putea fi vorba despre o dronă Tupolev Tu - 141, de generație veche. Astfel de echipamente sunt folosite de Ucraina, dar nimeni nu poate spune cum a ajuns în Zagreb, Croația, la o distanță de aproximativ 2.000 de kilometri de Kiev.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Wikipedia

Forțele aeriene NATO au intrat în alertă

Un prim efect, după acest incident din Croația a fost că toate avioanele NATO care patrulau deasupra Europei și-au închis transponderele. Astfel, ele nu mai pot fi vizibile pe echipamentele radar.

Foarte ciudat, este pentru prima oară de la izbucnirea războiului din Ucraina când se întâmplă așa ceva, iar autoritățile analizează toate ipotezele de lucru. Nu exclud să fie vorba despre o provocare în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. De altfel, mai multe nave de război rusești se află în Marea Mediterană, dat fiind că Turcia a închis accesul spre Marea Neagră, prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Despre dronele Tupolev

Dronele Tupolev Tu-141 de recunoaștere au fost concepute în timpul Războiului rece, în URSS, și au intrat în dotarea armatei sovietice. Acestea aveau o rază de acțiune de câteva sute de kilometri și puteau fi lansate în spațiul aerian pentru misiuni de recunoaștere în spatele liniei frontului. Acestea puteau transporta camere de filmat, aparate radar și o serie întreagă de alte echipamente folosite în misiuni de spionaj.

Au fost retrase din uzul armate rusești după 1989, însă au fost reintroduse în serviciu, în Ucraina, în anul 2014. Au fost folosite în războiul din Dombas, iar acum sunt utilizate și în contextul invaziei rusești.