Explozie de de infecţii digestive în toată România! Copiii sunt grav afectați. Medicii trag un semnal de alarmă

Susra foto: Spotmatik | Dreamstime.com

Medicii trag un semnal de alarmă după ce infecţiile digestive au explodat în România. Din ce în ce mai mulți copii ajung la urgențe cu enterocolite şi toxiinfecţii alimentare. Specialiștii au explicat care sunt primele simptome.

Un val de infecţii digestive a luat cu asalt România. Unităţile de primiri urgenţe şi camerele de gardă sunt pline de micuți cu enterocolite şi toxiinfecţii alimentare. Cu toate astea, medicii transmit că nu doar copii sunt expuși acestor afecțiuni.

Greaţa, vărsăturile, crampele sau durerile de cap sunt primele simptome la care trebuie să fie atenți părinții. Medicii spun că trebuie mers de urgență la spital dacă nu dispar în cel mult 24 de ore. Ar putea fi începutul unei infecții digestive.

Val de infecții digestive în România

Sute de copii cu enterocolită ajung în spitalele din București, iar specialiștii încearcă să găsească cauza. Și la Institut Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului vin foarte mulți pacienți.

Sursă: Karayna | Dreamstime.com

Medicii au declarat că infecția pornește de la un rotavirus sau adenovirus care se transmite foarte ușor de la un copil la altul. Tinerii pot lua virusul de la școală, grădiniță, parcuri.

Specialiștii spun că părinții trebuie să îi verifice pe copii dacă sunt spălați pe mâini și să fie atenți de fiecare dată când intră în casă. Cu toate că tinerii până în 6 ani sunt cei mai afectați, doctorii au declarat că enterocolite apar și la adulți, în special primăvara şi toamna.

Potrivit doctorilor, vaccinul împotriva rotavirusul trebuie făcut în primii 6 luni de viaţă.

Cauzele enterocolitei

Enterocolita este o afecțiune provocată de bacterii, virus, paraziți și se poate lua din cauza alimentelor contaminate sau prin intermediul mâinilor murdare.

Există mai multe bacterii care favorizează enterocolita:

- Salmonella (principalele surse de Salmonella sunt alimentele stricate și diverse specii de animale purtătoare - iguanele, țestoasele, șerpii etc.);

- E.coli (principalele surse de E.coli sunt carnea și lactatele care nu au fost preparate corect din punct de vedere termic, apa contaminată, inclusiv cea de la piscină, contactul direct cu persoanele ori animalele infectate);

- Shigella (principala sursă de Shigella este contactul direct cu o persoană infectată);

- Staphylococcus aureus (principala sursă de Staphylococcus aureus o reprezintă alimentele contaminate);

- Clostridium difficile (principala sursa de Clostridium difficile este perturbarea florei bacteriene normale a colonului, determinată în principal de diverse tratamente cu antibiotice, potrivit reginamaria.ro