Evenimentul Zilei > International > Explozie de arme în bagajele de mână ale americanilor care merg cu avionul
Explozie de arme în bagajele de mână ale americanilor care merg cu avionul

Explozie de arme în bagajele de mână ale americanilor care merg cu avionul

Serviciile de securitate ale aeroporturilor americane descoperă în această perioadă de trei ori mai multe arme în bagajele de mână ale pasagerilor și majoritatea sunt încărcate.

Agenții de la Transportation Security Administration (TSA) au descoperit 15,3 arme la fiecare milion de pasageri scanați, în luna iulie. Cifra este de triplă față de numărul armelor descoperite în luna iulie 2019, când aceasta a fost de 5,1 la milionul de pasageri verificați, informează Associated Press.

TSA a scanat peste 830.000 de pasageri duminică, o cifră care nu mai fusese atinsă din data de 17 martie, ceea ce demonstrează că America începe să revină la viață și americanii prind curaj să călătorească din nou.

Însă, dacă frica față de coronavirus începe să se ducă, numărul de arme descoperite arată că o nouă frică este pe cale să pună stăpânire pe țară: cea a haosului, a violențelor de stradă și a exploziei criminalității.

Administratrorul TSA, David Pekoske, a declarat pentru AP că creșterea semnificativă a numărului de arme încărcate descoperite la punctele de control aduce un nou risc pentru personalul de la scanare al agenției, pe lângă alte „condiții de risc crescut”.

„Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că 80% dintre armele de foc care ajung la punctele de control sunt încărcate și un accident se poate produce oricând”, a declarat Pekoske pentru AP.

Numeroasele descoperiri de arme încărcate care au loc la scanarea pe aeroporturi duc la arestări, citații și confiscări.

În mod normal, călătorul trebuie să se asigure că arma de foc este încărcată și ambalată într-o cutie specială, rigidă.

De asemenea, călătorul trebuie să se prezinte cu arma la ghișeul de înregistrare al companiei aeriene respective și să declare că voiajează cu o armă. În plus el este dator să completeze un formular special.

Compania aeriană se asigură atunci că arma într-o parte a avionului unde nimeni nu are acces în timpul zborului.

În 2019, 4432 arme de foc au fost descoperite în bagajele de mână, în Statele Unite, iar 87% dintre ele erau încărcate.