„Explozie” a industriei de armament în România. Teatrele de război au adus venituri de un miliard de lei
- Dinu Boboc
- 1 septembrie 2015, 00:00
Confl ictele armate care au izbucnit anul trecut și continuă în acest an reprezintă o bulă de oxigen pentru o industrie de armament care își revine spectaculos din criză. De la un an la altul, afacerile cunosc salturi impresionante.
Cei peste 4.000 de oameni care lucrează în cele mai importante cinci fabrici de armament ale României, controlate de Compania Naţională ROMARM, nu au motive de îngrijorare. Ba chiar, este nevoie de personal suplimentar. Uzina Mecanică Cugir va angaja, începând din luna septembrie, aproximativ 80 de persoane, muncitori calificați pe poziții de execuție. Pe fondul creşterii numărului de conflicte armate şi a contractelor încheiate, aproape toate fabricile de armament aşteaptă un an 2015 mai bun decât 2014, care, la rândul lui, a fost mult mai profitabil decât 2013. Exporturile sunt estimate să crească cu 16% în acest an, până la 100 milioane de dolari.
Anul 2015, pe plus
„În comparaţie cu primele şase luni ale anului 2014, în primul semestru din 2015 veniturile sunt mai mari pentru Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Mija şi Fabrica de Arme Cugir, dar mai mici pentru Uzina Mecanică Tohan. În cazul Uzinei Mecanice Sadu, deşi veniturile au crescut, uzina este în continuare pe pierdere”, a declarat, pentru EVZ, Georgiana Giunca, Consilier Director General ROMARM. Pentru al doilea semestru al anului 2015, sunt estimate venituri mai mari ca anul trecut pentru Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Mija şi Fabrica de Arme Cugir, dar mai mici pentru Uzina Mecanică Sadu şi Uzina Mecanică Tohan.
Exportăm arme și muniție, importăm materii prime
Exportăm arme de calibru mic, de infanterie și muniția aferentă. Pentru fabricarea acestora importăm materii prime din diferite ţări europene, membre sau non-membre UE. Principalele ţări către care exportă filialele ROMARM menţionate sunt Statele Unite ale Americii şi state din Orientul Mijlociu. În 2014, compania a încheiat contracte pentru export cu o valoare de peste 260 milioane dolari.
Din punct de vedere al numărului de angajaţi, primele cinci filiale ROMARM sunt, în ordine descrescătoare: Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Sadu, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Tohan şi Uzina Mecanică Mija. Circa 4.200 de oameni lucrează în cele cinci unităţi, care au avut în 2014 venituri totale cumulate de circa 1 miliard de lei. Cifra este circa patru ori mai mare decât cea obţinută în 2013. Creşterea a avut loc şi ca urmare a unei Ordonanţe care a şters o parte din datoriile companiilor.
Perla coroanei
Perla coroanei este Uzina Mecanică Cugir, cu aproape 1.000 de angajați, venituri totale de peste 560 milioane de lei în 2014 şi cu un profit de peste 442 milioane lei. Cifrele sunt impresionante mai ales dacă ne uităm la rezultatele mai slabe obţinute în anul 2013: 102 milioane lei venituri şi o pierdere de peste 12 milioane lei. Compania este specializată pe fabricarea de muniţie, pistoale, mitraliere şi tunuri antiaeriene.
Armele românești, la mare căutare în Orientul Mijlociu
Zonele de conflict reprezintă întotdeaună o afacere bună pentru producătorii de arme și muniții. Orientul Mijlociu este, pentru România, o bună piață de desfacere atât din cauza conflictelor care au loc des, dar și datorită raportului calitate/preț foarte bun oferit de producătorii români. Turcia, Egipt, Israel, Liban, Arabia Saudită și Afganistan sunt cumpărători importanți de armament românesc. Arme de asalt AKM, mitraliere, explozibili, rachete, pistoale, grenade sau lunete se numără printre cele mai cerute produse, potrivit raportului anual întocmit de Departamentul pentru Controlul Exporturilor – ANCEX și publicat de SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).