Explozie a cazurilor de tuberculoză în România. Legătura dintre poluare și boală
- Georgiana Dragomir
- 24 martie 2024, 16:22
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză( TBC), arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. Mai exact, rata incidenței tuberculozei în rândul populației a ajuns la 48 de cazuri la suta de mii de locuitori, față de 46,3 în anul 2022 și 39,7 în anul 2021.
Explozie a cazurilor de TBC în România. Primele simptome ale bolii
Pentru a evita complicațiile, medicii recomandă să nu ignorăm simptome precum: tuse de lungă durată, oboseală, transpirații nocturne, pierderea apetitului, febră sau dureri toracice. În cazul diagnosticării cu TBC, pacienții trebuie să prevină răspândirea acestei boli. Tuberculoza se transmite prin: tuse, strănut, vorbit/râs in prezența unei persoane sănătoase.
Conform medicilor, tratamentul tuberculozei constă în administrarea a patru antibiotice (izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutol) în doze corespunzătoare greutății corporale, administrate de preferat pe stomacul gol în același timp toate, zilnic timp dedouă luni. Tratamentul pentru TBC este gratuit.
Ce analize se fac pentru tuberculoză și care este dieta alimentară recomandată pacienților
Pentru diagnosticarea corectă a tuberculozei, se recomandă: testul de amplificare a acizilor nucleici și testul adenozindeaminazei pot diagnostica rapid tuberculoza. Un alt test care este utilizat pentru diagnosticul infecţiei cu Mycobacterium tuberculosis este testul de eliberare de interferon gamma (testul IGRA), respectiv testul QuantiFERON– TB Gold In-Tube (QFT-GIT).
Pacienții cu TBC ar trebui să evite produsele cu lactoză, deoarece cresc secreția de mucus și inflamația în corp, însă, nu trebuie să se priveze de proteine(din carne sau din sursă vegetală, cereale integrale, legume , fructe, ouă, pește proaspăt.
Bolnavii de TBC trebuie să evite expunerea la soare, fumatul, alcoolul.
Județele cu cele mai multe cazuri de TBC
O egătura între tuberculoză și poluare a fost evidențiată într-o cercetare realizată de Institutul "Marius Nasta" și Centrul de Analiză Integrată și management teritorial al Facultății de Georgafie, Universitatea București.
Conform ultimelor statistici, în cazul tuberculozei depistate la copii, cele mai multe cazuri sunt în Teleorman, Brăila, Giurgiu, Călărași și Bihor. La popul opus se află județul Alba, care nu are niciun caz de infecție, în timp ce incidențe mici sunt înregistrate în Botoșani, Sălaj și Covasna.