Binomul Coldea-Kovesi este un subiect delicat pentru mulți ziariști, altfel extrem de vocali pe tema libertății de exprimare. Dar este interesant cum evoluează lucrurile.
Puțini ziariști s-au arătat preocupați de ceea ce se întâmplă în SUA cu cazul Michael Flynn și modul în care FBI a condus ancheta. Este un caz clar de implozie a Sistemului, iar pentru cei care au trecut prin asemenea situații, similitudinea cazurilor cu cele din România pare mai mult decât evidentă. Modul de operare este frapant de asemănător cu ceea ce a făcut Binomul Coldea-Kovesi în anii de glorie.
Pentru cei care nu-și mai amintesc, Michael Flynn a fost un general de armată cu trei stele pe umăr, carieră ireproșabilă timp de 33 de ani, critic, dar extrem de respectat, ajuns consilier prezidențial pe probleme de securitate națională al președintelui Donald Trump. Un exemplu de om atent cu viața sa, dar a cărui carieră a fost distrusă în momentul în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă în mult-mediatizatul RussiaGate.
Noile documente și notițe de mână ale anchetatorilor puse la dispoziția procurorilor ne arată un comportament mai mult decât ciudat, scopul mărturisit al agenților speciali ai FBI fiind nu să afle adevărul, ci să găsească motive ca să-l acuze de mărturie mincinoasă pe consilierul președintelui Donald Trump.
Ancheta FBI a fost direcționată într-un mod total neprofesionist, fiind dovedită implicarea politică într-o anchetă care inițial fusese închisă. Nu se găsise nici o dovadă a legăturilor generalului M. Flynn cu Rusia.
Notele scrise de mână care au apărut săptămâna trecută - ale agentului special Joe Priestap după o întâlnire cu directorul FBI de atunci, James Comey și apoi, directorul adjunct al FBI Andrew McCabe - au sugerat că agenții preconizau să-l determine pe Flynn "să admită că a încălcat Logan Act " atunci când a vorbit cu ambasadorul rus, Sergey Kislyak, în perioada de tranziție prezidențială.
Legea Logan nu a fost niciodată folosită într-o urmărire penală și are un statut constituțional discutabil în SUA; acesta a fost adoptat în 1799 într-o epocă înaintea telefoanelor și avea scopul de a împiedica indivizii să pretindă fals să reprezinte guvernul Statelor Unite în străinătate. Mai mult AICI.
Ce potrivire de tactică...
Ca și în multele dosare instrumentate de Binomul Coldea-Kovesi, agenții FBI aveau o concluzie pe care se chinuiau să o demonstreze. Dacă nu le ieșea cum vroiau, procedau așa cum am văzut inclusiv în dosarul meu de la Brașov, MODIFICAU STENOGRAMELE. Adică procurorii DNA, ca și agenții speciali FBI, schimbau pur și simplu cuvinte sau fraze, pentru că nu-și închipuiau că cineva le va asculta cu adevărat. Sau nu credeau că cineva îi va trage la răspundere. Plus martori inventați, tot tacâmul.
Ken Starr: Flynn case shows James Comey, FBI leaders were 'out to get' the Trump administration
Numai că în SUA sistemul de Justiție chiar funcționează. Greu, dar se mișcă. La ei, Procurorul General și Departamentul de Justiție au cerut toate notițele și mesajele agenților FBI (vezi articol) și le-au primit. La noi Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiției zace într-o mocirlă politică care are drept scop acoperirea mizeriei din ultimii 15 ani, iar unii politicieni se dau de ceasul morții ca nu care cumva SIIJ să funcționeze vreodată. Cu complicitatea complicilor, bineînțeles.
Nu mai am demult îndoieli că generalul Florian Coldea a fost un pion sub steag străin, sau că Laura Codruța Kovesi avea deasupra capului o umbrelă mult mai generoasă decât cea pe care i-o dăduse inițial Traian Băsescu. Au avut o misiune, au îndeplinit-o așa că stau liniștiți. Nici măcar pandemia nu-i deranjează. Unul cheltuiește milioanele de euro puse de-a lungul timpului pe numele altora, iar fosta parteneră este modelul anti-corupției la nivel european, pe bani foarte mulți.
Cei 262 de oameni achitați în dosarele DNA în ultimul an sunt doar un mic amănunt care nu poate să tulbure tăcerea care-i înconjoară. Iar pe ziariștii și analiștii atât de vocali în apărarea independenței și suveranității îi înțelegem: e foarte greu să te dezici de trecutul nu foarte îndepărtat!