Postul Viasat History prezintă astăzi, începând cu ora 19.00, un documentar despre oamenii care au fost seduşi de idealurile naziste.
Scriitori, alpinişti, cercetători, aviatori şi profesori, mulţi au fost prinşi în capcanele Partidului Naţional Socialist, al SS-ului sau Wehrmachtului, din cauza meseriei lor, dar şi a curiozităţii ştiinţifice sau a dragostei de aventură.
Documentarul "Exploratorii lui Hitler" (Austria, 2009) prezintă poveştile exploratorilor Heinrich Harrer (autorul cărţii "Şapte ani în Tibet") şi László Almásy (personajul principal din "Pacientul englez"), şi încearcă să lămurească dacă aceştia au fost conştienţi de consecinţele acestei asocieri sau pur şi simplu îşi urmăreau interesele.
"Greşeală din tinereţe"
Heinrich Harrer a devenit membru al Partidului Nazist în 1938, la scurt timp după ce Germania şi-a anexat Austria. Când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, exploratorul se afla în India, unde este capturat de soldaţii britanici.
După ce reuşeşte să evadeze, el ajunge în Lhasa, capitala Tibetului, unde se împrieteneşte cu Dalai Lama, care avea doar 11 ani. Câţiva ani mai târziu, China obţine controlul asupra Tibetului, iar Harrer se întoarce în Austria şi scrie bestsellerul "Şapte ani în Tibet" (care a fost publicat în 1952).
În 2002, Dalai Lama l-a premiat pentru susţinerea cauzei Tibetului. În 2007, exploratorul îşi scrie memoriile, în care neagă aderarea la ideologia nazistă, mărturisind că "a fost o greşeală făcută în tinereţe, când încă nu învăţase să gândească de unul singur".
Pilotul-mercenar
László Almásy a fost aviator şi automobilist maghiar, care l-a inspirat pe scriitorul Michael Ondaatje să scrie romanul "Pacientul englez". Aviatorul îşi punea serviciile în slujba oricui îi oferea cele mai bune condiţii, aşa că a fost recrutat de nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial şi a condus misiuni militare, fiind promovat la gradul de maior.
Influenţa adusă de această avansare şi-a folosit-o pentru a salva câteva familii de evrei. După terminarea războiului, Almasy nu a mai trăit decât şase ani. În 1995, mormântul lui a fost descoperit într-un cimitir public din Salzburg.