Evenimentul Zilei > International > EXPLODEAZĂ Yemenul: Iranul trimite o FLOTĂ pentru a forța BLOCADA portului Aden!
EXPLODEAZĂ Yemenul: Iranul trimite o FLOTĂ pentru a forța BLOCADA portului Aden!

EXPLODEAZĂ Yemenul: Iranul trimite o FLOTĂ pentru a forța BLOCADA portului Aden!

Teheranul va trimite o mică Armada spre Yemen, sporind îngrijorările despre o ciocnire navală între Iran și Arabia Saudită, care ar putea arunca în aer întregul Orient Mijlociu.

Oficiali americani au declarat pentru The Hill că o flotă formată din șapte până la nouă nave de război, unele dintre ele echipate cu armament au fost trimise de Iran spre portul yemenit Aden, în prezent aflat sub controlul rebelilor Houthi, sprijiniți de regimul de la Teheran.

Coaliția internațională condusă de Arabia Saudită, care conduce o campanie de raiduri aeriene în tentativa de a stopa insurecția Houthi, ce vizează răsturnarea președintelui yemenit, a instituit o blocadă navală asupra portului-cheie Aden, alimentând temerile față de posibilitatea izbucnirii unui conflict, în cazul în care navele iraniene ar încerca să forțeze intrarea în port.

Oficialii sunt îngrijorați cu atât mai mult cu cât gestul Iranului pare că vrea să transmită Statelor Unite și aliaților săi din Golf intenția regimului de la Teheran de a nu ceda.

Statele Unite se implică tot mai mult în conflictul din Yemen: a sporit sprijinul informațional acordat coaliției și a început să alimenteze din zbor aparatele cu care aceasta poartă raidurile asupra Houthi.

De asemenea, cele șapte nave militare ale Statelor Unite aflate în zonă depistează țintele pentru coaliție, căutând navele care transportă arme pentru rebeli. Totuși, Washingtonul nu participă la blocada propriu-zisă.

Statele Unite tocmai au încheiat o înțelegere cu Iranul, privind programul nuclear al acestuia, și a acceptat tacit sprijinul Teheranului în războiul din Irak împotriva ISIS.