Exploatarea câinilor pentru cerșit a devenit o nouă realitate sumbră, întâlnită tot mai des pe străzile din Grecia.
Trafic de persoane în Grecia
Cu câini în brațe sau îmbrăcați în haine puține și cu picioarele goale, tremurând de frig, victimele rețelelor de trafic și exploatare de ființe umane, provenind din România și Bulgaria, cerșesc pe străzile principale ale marilor orașe din Grecia.
De altfel, membrii rețelelor de trafic de carne vie și-au împărțit Grecia geografic, astfel că românii activează mai ales în Atena, iar bulgarii la Salonic.
Imaginea cerșetoriei, care se amplifică în preajma sărbătorilor, este prezentată pe scurt de echipa streetwork a organizației non-gurvernamentale ARSIS care identifică și sprijină potențialele victime ale traficului, care ajung în Grecia din Bulgaria și România.
Fenomen constant
„Diferența dintre Salonic și Atena este că în prima sunt mai mulți bulgari care cerșesc – din cauza proximității geografice – în timp ce mai mulți români cerșesc la Atena, un fenomen care prezintă aceleași caracteristici în mod constant și care nu s-a schimbat în ultimii ani”, spune Nikos Kotoulas, membru al echipei streetwork.
Una dintre noile metode folosite de rețelele de trafic pentru a provoca sensibilitatea trecătorilor este de a veni cu câini în brațe.
În opinia lui Chrysovalantis-Konstantinos Papathanasiou, avocat și Coordonatorul Serviciilor de Coordonare a Acțiunilor Speciale pentru Victimele Traficului de Persoane, se pare că animalele sunt preferate pentru a stârni emoții pentru că atunci când o potențială victimă a exploatării însoțește un minor, care e posibil să nu fie nici măcar propriul copil, se adaugă și infracțiunea suplimentară de exploatare a unui minor.
De unde ajung cerșetorii în Grecia
Constatarea grupului este că în Salonic există o scădere a numărului de minori care cerșesc, fapt atribuit unei mai mari conștientizări a problemei și unor reacții sociale mai bune în comparație cu Atena.
În Salonic, echipa de acțiuni în stradă a observat mai mulți bărbați din Bulgaria cerșind, în timp ce în Atena, majoritatea sunt români cu minori.
Membrii Acțiunii ARSIS repetă că cetățenii nu ar trebui să dea bani celor care cerșesc pentru că așa contribuie la perpetuarea fenomenului.
ARSIS, în colaborare cu Centrul Național de Solidaritate Socială (EKKA), implementează Acțiunea Specială, cu scopul de a contribui la crearea de bune practici și consolidarea mecanismelor transnaționale de identificare și sprijinire a victimelor, potrivit Politic.gr.
(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)