Premierul ceh Andrej Babis, cunoscut pentru poziţiile sale anti-migranţi, s-a pronunţat luni în presa de la Praga în favoarea creării unui "plan de acţiune complet" pentru oprirea migraţiei ilegale, cu o zi înainte de o vizită în Italia şi Malta.

"Dacă Italia şi Malta nu îi primesc (pe migranţii ilegali), atunci Spania este cea care îi va lua. Iar astfel lansăm încă un mesaj migranţilor că este posibil să ajungă în Europa, din Maroc, prin Spania. Acest lucru trebuie să înceteze, pentru că altfel nu vom opri fluxul migratoriu", a afirmat Babis, potrivit Agerpres.

"Mă pregătesc să vorbesc cu liderii europeni şi să particip la introducerea unui plan de acţiune complet", a adăugat Babis, om de afaceri miliardar şi liderul mişcării ANO, în paginile cotidianului Dnes.

"Vreau să vorbesc cu partenerii mei din Italia şi Malta şi, bineînţeles, cu cancelarul german Angela Merkel, care a negociat recent cu Spania", a adăugat el.

Vizita lui Babis în Italia coincide cu cea a premierului ungar Viktor Orban care apără, la fel ca o parte a guvernului italian, aceeaşi linie dură faţă de migranţi.

"Trebuie să începem să cooperăm într-un mod foarte intens pentru a găsi o soluţie, deoarece am pierdut inutil trei ani într-o dezbatere permanentă privind cotele (de repartizare)", a mai spus şeful guvernului minoritar, care a obţinut votul de încredere în parlament datorită sprijinului Partidului Comunist.

Republica Cehă, ţară de 10,6 milioane de locuitori, membră a UE şi a NATO, nu a primit decât câţiva refugiaţi de la începutul crizei din 2015.