Echipele de experți și muncitori, care lucrează de aproape șapte luni la proiectul de consolidare și reabilitare a Cazinoului din Constanța, caută soluții pentru ca, odată restaurat, să poată funcționa cel puțin încă 100 de ani de acum încolo.
Lucrările la bijuteria arhitecturală se desfășoară conform graficului, potrivit primăriei Constanța. Planșeele peste parterul clădirii au fost decopertate, descoperindu-se grinzi corodate care pot afecta structura de rezistență a imobilului. De fapt, în acest moment se decopertează pardoselile ca să se vadă starea planșeelor, se înlătură tencuielile interioare și exterioare, pentru ca specialiștii să poată studia zidurile de rezistență.
S-a descoperit că unele dintre grinzile metalice ale planșeelor sunt corodate și vor fi înlocuite. Arhitectul Radu Cornescu, desemnat de primăria Constanța să colaboreze cu echipa de restaurare, spune că lucrările la Cazinou dezvăluie realitatea. „După ce s-au demolat planșeele, s-a constatat că majoritatea grinzilor din anumite zone sunt corodate și nu mai pot rămâne”, a declarat reputatul arhitect constănțean.
„Noi vrem ca acest Cazino să reziste încă 100 de ani, așa că, acum, toate aceste grinzi metalice vor fi înlocuite cu materiale mult mai bune. Vor fi vopsite cu 3 straturi de vopsea rezistentă la coroziune. Sunt afectate și de aerul salin. Abia acum, după lucrările de decopertare, vedem în ce stare este structura Cazinoului”, a dezvăluit Arh. Radu Cornescu.
Iar șeful lucrărilor de la Cazinoul din Constanța, Gabriel Puchiu, a explicat că „după aceste lucrări de decopertare vom primi de la proiectant următoarea etapă - adică armare și cofrare a plăcii peste parter”, mărturisind că „grinzile construite de Anghel Saligny, acum mai bine de 100 de ani, sunt singurele care sunt în stare nu bună, ci foarte bună”.
Când va fi redat publicului Cazinoul din Constanța
Lucrările la Cazinoul din Constanța vor respecta proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910. Se examinează și mortarul dintre pietrele folosite la construcția zidurilor. „Se vor folosi diferite tipuri de tencuială care să reziste la mediul salin. Experții fac măsurători și testări și hotărăsc ce va fi păstrat și ce va fi consolidat. Fără aceste lucrări preliminare de demolare și examinare a fiecărui element de rezistență nu se poate trece mai departe”, a completat arhitectul Cornescu.
Pe lângă restauratori și experți în monumente istorice, peste 150 de muncitori vor lucra timp de doi ani și jumătate pentru restaurarea Cazinoului. Lucrările au început la 15 ianuarie, în urma a patru licitații și după desemnarea de către Compania Națională de Investiții a câștigătorului, Aedificia Carpaţi SA (lider de asociere).
Valoarea cu TVA a contractului este de aproape 12 milioane de euro, iar, conform proiectului semnat, durata de execuţie a contractului este de 30 de luni, dintre care trei luni au fost rezervate activităţii de proiectare. După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public. Va deveni un centru cultural şi de divertisment care va găzdui evenimente cultural- artistice.