Republica Moldova. Gigantul rus Gazprom ar putea cere prezența președintei Maia Sandu la negocierile privind tranzitul gazelor naturale spre regiunea transnistreană și datoriei Moldovagaz. Opinia a fost expusă de expertul Sergiu Tofilat.
Gazprom ar putea cere prezența Maiei Sandu
Unii experți în energetică de la Chișinău declară că rușii ar putea condiționa ca președinta Maia Sandu să participe personal la negocieri.
„Cel mai probabil, îl vom vedea curând pe secretarul de presă al Gazprom, Serghei Kuprianov, care va spune ceva în stilul „acești reprezentanți ai Republicii Moldova, care au datorii la gaz, mai au și îndrăzneala să ceară gaz gratuit. Noi, desigur, înțelegem situația din regiunea transnistreană. Vom transmite neapărat mesajul lui Vladimir Vladimirovici. Dar să vină și Maia Sandu și să ceară așa cum se cuvine. Cam așa va fi, cred eu”, a declarat expertul Sergiu Tofilat, pentru TV8.
Un alt invitat al postului de televiziune, Andrei Damașcan, a susținut probabilitatea unui astfel de scenariu.
„Sunt de acord că ar putea exista un astfel de mesaj din partea domnului Kuprianov. Asta arată că astăzi poziţia Gazprom este destul de puternică. Putem afirma că practic nu există altă soluţie decât să ajungem la un acord asupra aprovizionării cu gaze în regiunea transnistreană. Întrebarea este felul în care va fi furnizat”, a comentat Damașcan, pentru aceeași sursă.
Discuții fără soluții, la Gazprom
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut luni o întâlnire de lucru cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Întâlnirea a avut loc la Moscova. Cei doi au discutat despre soarta livrărilor de gaze naturale după 1 ianuarie.
Parlicov a oferit detalii despre subiectele care au fost abordate. Totuși, nu poate fi vorba deocamdată despre anumite soluții.
Ministerul Energiei a pregătit un plan de iarnă cu 44 de măsuri. Planul prevede două scenarii majore, unul dintre acestea fiind refuzul Gazprom de a livra gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025.