Experți britanici: Israelul deține între 200 și 300 de ogive nucleare

Experți britanici: Israelul deține între 200 și 300 de ogive nucleare

Apărarea Israelului dispune de 200 de ogive nucleare, au indicat, într-un articol publicat ieri, experți ai Institutului național de studii strategice de la Londra (IISS).

Conform experților, aceste ogive pot echipa rachetele balistice intercontinentale Jericho I, precum și rachete intermediare Jericho II, relatează Ria NOVOSTI. Grupul de cercetare IHS Jane' s, specializat în colectarea informațiilor militare, susține că Tsahal (armata israeliană) deține între 100 și 300 de ogive nucleare, număr care situează statul evreu pe aceeași poziție cu Franța și Marea Britanie.

Conform celor de la IHS Jane' s, ogivele nucleare ar putea fi, de asemenea, instalate, pe rachetele balistice Jericho III, care pot distruge ținte din Europa și Asia, și bineînțeles din Iran.

Racheta balistică în două trepte Jericho-II are capacitatea de a lovi țintele aflate la o distanță de 1300 km. Din anul 2008, forțele armate israeliene au primit în dotare rachete cu trei trepte – Jericho-III, care au capacitatea de atinge țintele aflate la distanțe de la 4800, la 11500 km.

Ne puteți urmări și pe Google News

După crearea armei nucleare, în 1960, Israelul a refuzat să recunoască faptul că are un program nuclear militar. Israelienii care fac publice informații despre acest program sunt condamnați penal.