Expert german: Inscripţiile mayaşe nu profeţesc apocalipsa

Expert german: Inscripţiile mayaşe nu profeţesc apocalipsa

Sfârşitul lumii nu va avea loc nici în acum, nici în 2012, în pofida celor care spun că mayaşii l-au prezis încă de-acum câteva mii de ani, susţine un expert german. Sven Gronemeyer, de la Universitatea australiană La Trobe, conisderă că totul ar fi o interpretare eronată a scrierilor mayaşe şi că noua inscripţie maya, descoperită recent, se referă la începutul unei noi ere, şi nu la o apocalipsă.

Comentariile expertului german vin după ce specialiştii de la Institutul de Arheologie din Mexic au admis existenţa unui al doilea artefact maya, în situl arheologic Tortuguero, pe care este înscripţionat un text în care se face referire la 21 decembrie a anului viitor, despre care se spune că ar fi data sfârşitului lumii, fie din cauza soarelui, fie a unui asteroid. Inscripţiile maya fac referire la "coborârea din cer" a lui Bolon Yokte, un misterios zeu maiaş asociat cu războiul dar şi cu creaţia, în 2012, potrivit "Daily Mail".

Gronemeyer îi contrazice însă pe toţi cei care văd în aceste inscripţii ceva apocaliptic. El a studiat artefactul găsit în Tortuguero, şi declară că textul respectiv vorbeşte despre întoarcerea, la 21 decembrie 2012, a misteriosului zeu mayaş Bolon Yokte, la finele celei de-a 13-a perioade de 400 de ani, cunoscută şi ca Baktun. 13 era număr sacru pentru mayaşi, iar Bolon Yokte este asociat şi cu schimbarea.

Expertul german consideră că inscripţia se referă la sfârşitul ciclului de 5.125 de  ani, de la începutul Calendarului mayaş, în 3113 î.Hr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fragmentul respectiv a fost o profeţie a lui Bahlam Ajaw, aflat atunci la putere, care a vrut sa planifice trecerea zeului, a mai spus Gronemeyer. "Data de pe inscripţie are valoare simbolică pentru că este văzută ca o reflecţie a zilei creaţiei. Este momentul trecerii unui zeu şi nu neapărat un mare hop pentru umanitate", a explicat expertul german.