Expert: Dronele din România țintesc Flota Rusiei din Marea Neagră și Crimeea
- Tudor Borcea
- 6 ianuarie 2021, 17:34
Din punct de vedere al Washingtonului și al Bruxellesului, zonele rusești A2/AD sunt Kaliningrad și Murmansk, Sevastopol și Novorossiisk, Vladivostok și Petropavlovsk-Kamciațki, Moscova și baza aeriană Khmeimin, din Siria.
În același timp, NATO include rachetele de apărare antiaeriană S-300 și S-400, precum și rachetele de coastă Bastion-P, alături de sistemul operativ-tactic Iskander printre sistemele de apărare a A2/AD.
Iar pentru a „pirata” zonele ruse A2/AD, americanii intenționează să folosească facilități militare, echipamente și militari de pe teritoriile Bulgariei, României, Ucrainei, Poloniei și ale țărilor Baltice.
Există o zonă de poziționare pentru desfășurarea antirachetă americană. Dar, de fapt, vor fi implementate nu numai rachete antirachetă, ci și rachete de croazieră Tomahawk - aceste sarcini sunt rezolvate cu ajutorul lansatoarelor Mk 41”, a continuat Leonkov.
„În plus, în această zonă se desfășoară o mulțime de exerciții, axate pe contracararea Flotei rusești a Mării Negre și a grupului de forțe situat în Crimeea. De asemenea, dronele îi vor ajuta pe americani să stabilească interacțiunea cu armatele țărilor vecine prin recunoaștere aerospațială ”, prezice expertul.
România, rol-cheie în planurile SUA și NATO
În ceea ce privește România, interlocutorul a atras atenția și asupra faptului că americanii și-au desfășurat dronele la baza aeriană Campia-Turzii din regiunea Cluj, în vestul țării, și nu în est - pe coasta Mării Negre.
Dar această decizie se explică ușor prin faptul că, în cazul unui atac de răspuns, dronele sunt mai ușor de apărat atunci când se află în vestul țării, și nu în est.
„Cu toate acestea, americanii organizează un teatru de război sub nasul nostru. Și se pare că România va juca un rol cheie în planurile SUA și NATO pentru regiunea Mării Negre, fără a lua în considerare Turcia”, sugerează Leonkov.
„În același timp, dronele nu ar trebui considerate un fel de superarmă. Sistemele moderne de apărare aeriană și de război electronic decid soarta atacului UAV-urilor rapid și eficient. Ni se arată imagini frumoase din Siria, Libia și chiar Nagorno-Karabakh, unde dronele au fost folosite activ, dar când începem să aflăm rezultatele utilizării lor, se dovedește că situația este în favoarea sistemelor de apărare aeriană și de război electronic. UAV-urile sunt practic inutile atunci când sunt utilizate împotriva unei țări dezvoltate tehnic ”, notează Leonkov.
UAV MQ-9 Reaper este o dronă cu motor cu turbopropulsor, viteza sa fiind de peste 400 km pe oră. Înălțimea plafonului de zbor atinge 13.000 de metri. Durata maximă de zbor este de 24 de ore.
Recent, MQ-9 au fost utilizate în mod activ în Orientul Mijlociu, inclusive pentru eliminarea generalului Iranian Qasem Soleimani.