Evenimentul Zilei > Politica > Experimentul Barna sau cum poți avea dureri de cap și dacă te îmbeți cu apă rece
Experimentul Barna sau cum poți avea dureri de cap și dacă te îmbeți cu apă rece

Experimentul Barna sau cum poți avea dureri de cap și dacă te îmbeți cu apă rece

De vineri, de când a început votul în Disaspora, politicienii și militanții Alianței USR PLUS s-au declarat învingători.

Numărau fiecare vot, după care declamau: „Scriem istorie!”. Euforia lor a dat emoții liberalilor, iar pe pesediști i-a băgat în mormânt. Duminică, au realizat un scurt rezumat al istoriei făcute: un eșec răsunător marca Dan Barna și echipa lui de strategi.

Deja există voci care-i cer demisia liderului USR. Dar există și cei care se agață de învingător și-i cer să facă echipă. Înaintea turului doi a prezidențialelor, aceasta nu sună doar a propunere.

Fosta contracandidată a lui Dan Barna la alegerile interne, deputata de Iași Cosette Chichirău este pe cai mari. În timp ce jelește discret, aceasta transmite mesajul enervant: „V-am zis eu”.

Chichirău: „Tu n-ai avut curaj!”

Chichirău nu a făcut parte din echipa de strategi de campanie, pentru că apropiații lui Barna nu au avut încredere în ea. Ieri, ea a declarat, pentru Evenimentul zilei, că greșelile făcute de Dan Barna, căruia îi recunoaște meritul că a fost harnic în campanie, i-au pus capac.

„Nu l-a atacat deloc pe Klaus Iohannis. Trebuia să spună că Iohannis a fost un președinte bun, dar să adauge și motiveze de ce el ar fi mai bun. Dacă nu a zis nimic, dacă s-a bătut pentru locul doi, o parte a electoratului nostru a votat Iohannis. Apoi, nu și-a asumat guvernarea. Cum să vrei să conduci o țară dacă nu vrei să intri la guvernare?”, a explicat deputata.

Aceasta i-a mai reproșat liderului și lipsa de curaj prin organizarea alegerilor interne înainte de prezidențiale. Dacă alegerile ar fi fost organizate după scrutinul prezidențial, Dan Barna ar fi pierdut totul. Iar el nu a avut curajul să-și asume asta.

Erijându-se în lider și strateg, Cosette Chichirău propune învingătorilor un aranjament: alianță pentru alegerile locale. „Este nevoie de o poziție comună a Dreptei pentru a câștiga alegerile locale în marile orașe. Rezonez cu mesajul domnului Iohannis, care a chemat USR alături de el, și spun că imediat USR plus PNL trebuie să propună candidații pentru locale.

În ceea ce privește demisia lui Barna, Chichirău spune că deocamdată sunt sub imperiul emoțiilor și că deciziile trebuiesc luate la rece.

Cioloș și-a uitat scăunelul, dar țintește sus

Surse politice din USR spun că Dacian Cioloș, care i-a plâns ieri pe umăr lui Barna, are un plan: fuziunea USR PLUS și preluarea conducerii formațiunii. Liderul grupului înființat de Emmanuel Macron, Renew Europe, Dacian Cioloș nu a reușit să ia câteva lecții în legătură cu pozițiile de la președintele francez.

Acesta folosește un scăunel când ține discursuri, să pară mai înalt. Cioloș, când apare alături de Barna, nu doar că nu-și pune scăunel, dar ai impresia că, pe lângă înălțimea pe care o are, liderul USR mai pune și un înălțător.