Când McDonald's și-a închis în 2009 toate restaurantele din Islanda, un bărbat a decis să-și cumpere ultimul hamburger și cartofii prăjiți aferenți.
„Am auzit că McDonald's nu se descompune niciodată, așa că voiam doar să văd dacă este adevărat sau nu”, a spus Hjortur Smarason, posesorul ultimei porții de la cunoscutul fast-food.
Săptămâna aceasta, s-au împlinit 10 ani de când a fost achiziționată masa aparent indestructibilă și abia arată cu o zi mai veche.
Observatorii curioși pot urmări un flux viu de burgerii și cartofii prăjiți din locația sa actuală într-un dulap de sticlă din Snotra House, o pensiune din sudul Islandei.
„Bătrânul este încă acolo, simțindu-se destul de bine. Încă arată destul de bine de fapt”, a declarat pentru BBC News, proprietarul căminului Siggi Sigurdur.
„Bineînțeles, este un lucru distractiv, dar te face să te gândești la ceea ce mănânci. Nu există mucegai, doar ambalajul de hârtie pare vechi.”
Căminul susține că oamenii vin din întreaga lume pentru a vizita burgerul, iar site-ul web primește până la 400.000 de accesări zilnic.
Smarason este departe de prima persoană care a încercat acest experiment cu mâncarea McDonald's.
Karen Hanrahan a cumpărat un hamburger în 1996 și 14 ani mai târziu susținea că nu arăta altfel decât în ziua în care a cumpărat-o.
În 2010, fotograful din New York, Sally Davies, a cumpărat un Happy Meal și și-a făcut o poză zilnic timp de șase luni.
Ea a susținut că nu putrezește, nu miroase rău, nu dezvoltă vrăjitori sau, într-adevăr, arată vreun semn de plecare.
Un videoclip YouTube care compară descompunerea burgerilor și cartofilor prăjiți dintr-o gamă de restaurante de peste două luni are aproape opt milioane de vizualizări.
McDonald’s a comentat în 2013 că „în mediul potrivit, burgerii noștri, la fel ca majoritatea celorlalte alimente, s-ar putea descompune”, dar că, fără umiditate din mediu, „este puțin probabil să crească mucegai sau bacterii sau să se descompună”.