Evenimentul Zilei > Actualitate > EXPEDIŢIE în interiorul GĂURII răsărite din senin în Siberia. Imagini SPECTACULOASE
EXPEDIŢIE în interiorul GĂURII răsărite din senin în Siberia. Imagini SPECTACULOASE

EXPEDIŢIE în interiorul GĂURII răsărite din senin în Siberia. Imagini SPECTACULOASE

Apariția misterioasă a unui crater în Peninsula Yamal, din Siberia, a făcut înconjurul lumii, aprinzând imaginația publicului cu privire la cauzele care l-au provocat, fiind vehiculate mai multe variante: extratereștri, un meteorit, o rachetă rătăcită sau explozia unei pungi cu gaze. Siberian Times a publicat un fotoreportaj cu imaginile surprinse de prima expediție de cercetători care a analizat interiorul craterului.

Potrivit cercetătorilor, craterul are o adâncime de aproximativ 70 de metri și nu are diametrul la fel de mare pe cât se estima în urma fotografiilor aeriene, forma sa fiind mai degrabă ovală decât circulară.

"Suntem convinși că este vorba despre un fenomen natural, dar mai trebuie să facem o serie de studii pentru a stabili cauzele exacte. Forma craterului este mai degrabă ovală, ceea ce îngreunează calculele privind diametrul exact. Potrivit estimărilor actuale, ar avea vreo 30 de metri", explică Andrei Plekhanov, cercetător la Centrul de Stat pentru Cercetări Artice.

Oamenii de știință nu au reușit să coboare până pe fundul craterului, dar cercetările efectuate au descoperit prezența unui lac înghețat în interior.

"Craterul este umplut cu gheață în proporție de 8%, iar pe pereți se poate observa cum se topește gheața și se scurge. Am luat mostre de sol și gheață, pe care le vom analiza în laborator. Ce putem spune cu certitudine, în acest moment, este că s-a format relativ recent, în urmă cu an sau doi, sub acțiunea unor factori interni, ce au afectat permafrostul. Ultimele două veri au fost călduroase pentru regiunea Yamal și, probabil, există o legătură. Dar trebuie să mai facem studii și teste pentru a vedea cu exactitate ce s-a întâmplat", a mai precizat cercetătorul.