Zsolt Torok, Cristian Tecu, George Porancea și Cătălin Neacșu, membrii Expediției Românești, Annapurna 2014, s-au întors acasă după aventura din Himalaya
În perioada 28 martie – 30 mai, prima expediție românească pentru cucerirea vârfului Annapurna – 8.091 metri, a dus tricolorul românesc în Himalaya, făcându-ne încă o dată mândri că suntem români. Annapurna este un obiectiv extrem de dificil, printre primele cinci în lume ca dificultate de escaladă, alături de celebrul K2, Nanga Parabat, Kangchengunga și Dhaulagiri.
Liderul expediției, Zsolt Torok, nu s-a sfiit să recunoasca, încă de la conferința de presă de dinaintea plecării, că riscul la care se supune echipa formată din doar 4 oameni, este unul foarte mare, avalanșa prezentând cel mai mare pericol în cazul de față. „Nu e neapărat greu ce facem acolo, greu e să rezistăm. Vom avea de trecut printr-un culoar îngust, care este ca un fel de ruletă rusească. Acolo au loc tot timpul avalanșe, iar suflul acestora este foarte puternic, având în vedere că aceste avalanșe ating și peste 300 km/oră”, a afirmat Torok.
Alpinist cu experiență, Zsolt Torok a recunoscut de asemenea că Anapurna este cea mai mare provocare din toți cei 26 de ani de alpinism. Spre deosebire de K2, unde expediția a numărat 120 de oameni, existau cărări și peste 4.000 m de coarda, aici drumurile nu sunt atât de bătătorite. Din fericire, baieții noștri se întorc acasă cu bine, deși nu fără peripeții, evenimente care au contribuit la reîntoarcerea prematură din expediție.
George Porancea, alpinist cu experiență, meteorolog și membru salvamont Bran, a fost scos din perete, între Camp 2 – 5700 m și Camp 3 – 6.500 m cu elicopterul, alături de Zsolt Torok, pe 21 aprilie, cu multiple afecțiuni și lovituri. În ciuda eforturilor imense depuse de ambii şi a înaintării foarte grele într-un perete mixt de gheață, stâncă și zăpadă, după ce au depus echipament la peste 6200 de metri și au dormit mai multe nopți în bivuac la 6000 de metri, alpiniștii au fost nevoiți să abandoneze escalada din cauza unui eveniment neprevăzut și extrem de periculos. Ghinionul a făcut ca ruperea unui serac să provoace o avalanșă în perete, care a cazut fix peste baieți, iar George, nu a apucat la timp să fugă din calea caderilor de gheață și zăpadă. A avut multiple lovituri, iar inhalarea în căile respiratorii de zăpada pulvar i-a cauzat un început de edem pulmonar. Datorită epuizarii și a stării de sănătate a lui George - acum în afara oricărui pericol, baieţii a fost evacuați din perete cu ajutorul unui elicopter.
Au fost și moment memorabile care au implicat și alți alpiniști români pe Kathmandu, unul dintre acestea fiind întâlnirea lui George Porancea cu Viorel Amzaroiu și Constantin Lăcătușu.
Dincolo de curajul, tenacitatea și determinarea celor 4 alpiniști români, există și un mesaj important, pe care cei 4 eroi moderni l-au promovat încă de la început: Respect pentru persoanele cu dizabilități, organizația „Ceva de Spus” fiind partener și prieten al expediției. Alpiniștii au avut asupra lor un steag cu toate semnăturile autoreprezentanților de la „Ceva de Spus”, pentru a promova o atitudine absolut normală, de înțelegere și sprijin pentru persoanele cu dizabilități.
Un alt aspect demn de lăudat a fost prezența mare de companii românești care au sprijinit această expediție: “O mândrie atât din partea celor care ne susțin, cât și din partea celor care plecăm pe munte. Atât sponsorul principal al expediției – Adream Invest, cât și producătorul de echipament de munte Gravity sunt din țara noastră”.
Zsolt Torok: „Important în orice luptă, ca și în viață este să știi când să te oprești. Noi a trebuit să punem punct mai devreme bătăliei noastre, pentru a putea continua și câștiga războiul mai încolo. Vom reveni și vom ataca din nou Annapurna. Sperăm să avem de partea noastră din nou sponsorii și partenerii care ne-au sprijinit, mai ales firme din țară noastră, cărora le mulțumim pentru încrederea acordată și cărora le promitem că nu vom abandona încercarea noastră de a pune drapelul țării să fluture la 8.091 metri”.